ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τόπος διαλόγου για τις αγωνίες και την έκφραση της κοινωνίας
 
ΦόρουμΦόρουμ  Πόρταλ*Πόρταλ*  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Παρόμοια θέματα
1-1-4 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
ΜΕΤΡΗΤΗΣ HITS

Study English
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

WOWZIO

 

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤετ Σεπ 30, 2009 8:26 pm

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑ



Α. Θα ξενίζει πολλούς ο τίτλος και θα αναρωτηθούν με αρνητική θέση, εάν είναι δυνατόν να υπάρξει οικονομία χωρίς χρήμα. Πέρα από την ιστορική γνώση, όσοι γνωρίζουν τον ορισμό του χρήματος, αυτόν που γράφεται στα βιβλία και ορίζεται στους νόμους θα μπορούν εύκολα να το κατανοήσουν και οι υπόλοιποι, μετά την ανάγνωση του κειμένου, θα μπορούν εύκολα πλέον να το συλλάβουν και να το αντιληφθούν πως ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑ και αυτή όχι μόνο μπορεί να είναι μία σύγχρονη οικονομία προόδου, αλλά και είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει, για να απελευθερωθούν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες και να βαδίσουν με ελευθερία στο μέλλον.



Β. Με ένα περιεκτικό γενικό ορισμό μπορούμε να ορίσουμε την οικονομία ως το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας που αποσκοπεί στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για την κάλυψη βιοτικών αναγκών, πραγματικών και τεχνητών, ουσιωδών και μη.

Είναι σαφές ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι αυτόνομη και αποκομμένη, αλλά πάντοτε αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας. Αλλωστε οι άνθρωποι ενώθηκαν και οργανώθηκαν σε κοινωνίες για να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ευκολότερο τις ίδιες αυτές βιοτικές ανάγκες, το ίδιο τον αγώνα της επιβίωσης. Η οικονομία λοιπόν έχει πάντοτε και ως στόχο και τελικό προορισμό της τον άνθρωπο και δεν υπάρχει οικονομία, δεν νοείται έξω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.



Γ. Στην πορεία του ανθρώπου στον πλανήτη, οι βιοτικές ανάγκες και η διαχείρισή τους, δηλ. η οικονομία έγιναν το μέσο, η αιτία και η αφορμή για να δυστυχήσουν και να πεθάνουν αμέτρητες γενιές ανθρώπων και να ευημερήσουν και να αναπτυχθούν άλλες. Τούτο όμως το έχω ήδη αναλύσει και δεν θα επεκταθώ.

Το χρήμα ήλθε στην ανθρώπινη ιστορία και πρακτική ως μέσο για να συμβολίσει και να ενσωματώσει την ανταλλαγή των αξιών που κάθε κοινωνία έδινε στα παράγωγα της οικονομίας της. Ουσιαστικά και στην πραγματικότητα, το χρήμα στην σύντομη αναλογικά ιστορία του στον πλανήτη, ενσωματώνει την εκάστοτε οριζόμενη αξία των παραγώγων της ανθρώπινης δραστηριότητας και έχει μόνο ανταλλακτική και όχι πραγματική βιοτική αξία (π.χ. δεν τρώγεται, δεν προστατεύει από το κρύο ή την φωτιά).

Στην πραγματικότητα η οικονομία βασίζεται ακόμα στην ανταλλακτική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών (τούτο είναι απότοκο της βιοτικής αξίας των αγαθών που η ανθρώπινη φύση ορίζει ως ανάγκη της και του τρόπου που η κάθε κοινωνία ανθρώπων τα αντιλαμβάνεται και τα θεωρεί). Το χρήμα είναι απλά ο βασικός σήμερα συμβολισμός της αξίας των αγαθών.

Κατά συνέπεια και στην πραγματικότητα η οικονομία, η κάλυψη των όποιων αναγκών, μπορεί να υφίσταται χωρίς την ανάγκη της ύπαρξης του χρήματος, όπως υπήρξε και λειτούργησε χιλιάδες χρόνια τώρα.



Δ. Ας έλθουμε όμως στο σήμερα. Είναι βέβαιο πως ο καπιταλισμός συνδέεται άμεσα και εξαρτάται από το χρήμα και την ανταλλακτική του αξία σε αγαθά και υπηρεσίες. Δεν είναι όμως μόνο ο καπιταλισμός το σύστημα οικονομικής οργάνωσης που στηρίχτηκε στο χρήμα. Το χρήμα έχει μακρύτερη ιστορία στις ανθρώπινες κοινωνίες και στήριξε και άλλες μορφές οργάνωσης της οικονομίας, με εντελώς διάφορες πολιτικές, κοινωνικές και παραγωγικές δομές και διαδικασίες. Απλά στον καπιταλισμό, η παραγωγή και η συσσώρευσή του χρήματος έπαιξαν και παίζουν ένα κυρίαρχο συμβολικό στην πραγματικότητα ρόλο, ο οποίος είναι όμως ουσιαστικός στην οργάνωση και λειτουργία των δομών του. Στην πραγματικότητα ο καπιταλισμός δεν υπήρξε αποτέλεσμα του χρήματος, ούτε αυτός το γέννησε, απλά το χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί άριστα ως μέσο έκφρασης και επιβολής της ισχύος των κατόχων του, αφού το μέσο αυτό ανταλλάσσεται με αγαθά που παράγουν άνθρωποι και υπηρεσίες που προσφέρουν. Είναι κλασσική και αξεπέραστη η μαρξιστική ανάλυση στην λειτουργία και τον ρόλο του κεφαλαίου στον καπιταλισμό και είναι τόσο επιστημονική, όσο και στην πραγματικότητα εμπειρική. Είναι τέτοια η πλύση εγκεφάλου που καλλιέργησαν και καλλιεργούν οι κεφαλαιούχοι για την ισχύ του χρήματος, ώστε όχι μόνο διαμορφώθηκε η κουλτούρα του χρήματος, αλλά και μύθοι, που οδηγούν την κοινωνία μακριά από την αλήθεια και δημιουργούν εικονικές πραγματικότητες και μαζικά εσφαλμένες εντυπώσεις, όπως αυτή της ταύτισης της οικονομίας με το χρήμα.



Ε. Στην μακραίωνη ιστορία του το χρήμα, οριζόταν το ίδιο από την αξία που έδιναν οι κοινωνίες στα λεγόμενα πολύτιμα μέταλλα που το απάρτιζαν και από τα οποία κατασκευαζόταν. Το χρήμα ενσωμάτωνε το ίδιο την αξία που προσέδιδε η κοινωνία στον υλικό που το απάρτιζε και που εν ολίγοις συμβόλιζε την αμετάβλητη αιωνιότητα των πολύτιμων μετάλλων (κυρίως του χρυσού και δευτερευόντως του άργυρου) έναντι των βρωτών, των ανθρώπων. Η απόκτηση των μετάλλων αυτών έγινε σκοπός και αυτοσκοπός, ζητούμενο των κοινωνιών και των ανθρώπων, αιτία λεηλασιών και πολέμων. Ποτέ όμως το χρήμα δεν αποτέλεσε τον πραγματικό σκοπό των ανθρώπων, ο πραγματικός σκοπός και στόχος ήταν τα αγαθά και η κοινωνική και πλανητική εξουσία – ισχύς που εξασφάλιζε ή σηματοδοτούσε η κατοχή τους. Αυτή είναι στην πραγματικότητα εξουσία επί των ανθρώπων, καθώς κανένα άλλο έμβιο όν στον πλανήτη δεν προσδίδει κάποια αξία στο χρήμα. Αυτό αποκαλύπτει και πάλι τον τεχνητό χαρακτήρα και φύση του.

Στις ισορροπίες αυτές κινήθηκε η ανθρωπότητα μέχρι την στιγμή που ο καπιταλισμός ξεπέρασε τα πολύτιμα μέταλλα. Μέχρι που αυτά δεν επαρκούσαν για να εκφράσουν την αξία που συμβόλιζαν τα παραγόμενα. Βέβαια, μέσα σε ένα πλαίσιο τεχνητών αξιών και αντιστοιχιών του χρήματος, των αγαθών και των υπηρεσιών, κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ότι τούτο δεν ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια των μεγαλύτερων κεφαλαιούχων του κόσμου για να εγκαταλειφθεί ο κανόνας του χρυσού (δηλ. η αντιστοίχηση του εκδιδόμενου χρήματος σε υπαρκτό χρυσό). Είτε ο παγκόσμιος χρυσός αποτελούσε σύνολο πεπερασμένο και ανεπαρκές για να εκφράσει τις πληθωρίζουσες αξίες και αγαθά, είτε απλά η κρίση των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα για να προσπεραστούν συνθήκες και όροι και να ενσωματωθούν σε κάποιους χρηματικές αξίες, εκφραζόμενες απλά σε χρήμα, τούτο δεν έχει ουσιαστική αξία, καθώς η αξία του χρήματός είναι πάντα τεχνητή και ξεπεράστηκε τοις πράγμασι, διαμορφώνοντας μια καινούργια πραγματικότητα. Δεν είναι βέβαια ιστορικά αμελητέο το γεγονός ότι η εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού και η αθρόα έκδοση χρήματος προκάλεσε δύο τεράστιους πολέμους και εκατοντάδες περιφερειακούς. Η ίδια η αμφισβήτηση της αξίας του χρήματος για τον άνθρωπο, προκάλεσε όχι μόνο αιώνιο σκεπτικισμό, αλλά και κοινωνικές αναταράξεις και επαναστάσεις [1]. Σας έδωσα ήδη τις αφορμές για πολλή σκέψη όμως ο σκοπός μου δεν είναι να μείνω στις αναλύσεις αυτού του είδους και η περαιτέρω ανάλυση, συνοδευόμενη από παραδειγματολογία θα αφήσει την ουσία να χαθεί.



ΣΤ. Η ελεύθερη έκδοση χρήματος από τα κράτη αποτέλεσε πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έδωσε ιδιοαξία στο χρήμα και το κατέστησε το ίδιο εμπορεύσιμο είδος. Στον βδελυρό κανόνα του τόκου προστέθηκε και ο κανόνας των ισοτιμιών, που προστατεύεται και επιβάλλεται ακόμα και με τα όπλα.

Στο πλαίσιο αυτό οι κεφαλαιοκράτες του κόσμου θα έπρεπε να ελέγξουν και να εκμεταλλευτούν όχι μόνο την αξία του χρήματος, αλλά και την παραγωγική διάρθρωση κάθε οργανωμένης σε κράτος κοινωνίας και την αξία των προϊόντων που αυτή παρήγαγε. Καθώς οι λαοί κρατιούνται στο σκοτάδι και οι λακέδες τους «επιστήμονες» συνηγορούν στις επιδιώξεις τους, οι κεφαλαιούχοι κατάφεραν και τούτο πολυποίκιλα και χωρίς κανείς να καταλάβει το παιχνίδι τους. Το τελευταίο, το έσχατο στάδιο ολοκλήρωσης και ολοκληρωτισμού αυτό, είναι η οικονομική παγκοσμιοποίηση που βιώνουμε. Το ότι όλα τα αγαθά έχουν πλέον «χρηματιστηριακή» αξία, που δεν ορίζεται στο ελάχιστο από τις κοινωνίες, αποτελεί το έσχατο στάδιο του κεφαλαιοκρατισμού (καπιταλισμού).

Με τον τρόπο αυτό, το ελεύθερα εκδιδόμενο χρήμα πέρα από την ιδιοαξία του, έγινε και το μοναδικό μέσο μέτρησης, ολόκληρου του πλανήτη μας και των ίδιων των ανθρώπινων ζωών και μάλιστα κατά τρόπο απόλυτο, κυριαρχικό και βίαιο, που ούτε πλέον η φαντασία των ανθρώπων δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η «κεφαλαιοποίηση» των πάντων αποτελεί το έσχατο θεωρητικό στάδιο του καπιταλισμού και εκφράζεται σε οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Οποιος ή όποιοι αμφισβητούν την κεφαλαιοποίηση των πάντων πολεμιούνται αλύπητα και απαξιώνονται με χίλιους δυο τρόπους, κατηγορούμενοι ακόμα και πως δεν ανήκουν στον κόσμο αυτό. Δείτε π.χ. τους «Ταλιμπάν» και τις δικές τους «αξίες», που ανήκουν στο «παρελθόν» … .

Οι επόμενοι πόλεμοι, όπως και όλοι οι προηγούμενοι της καπιταλιστικής εποχής θα είναι «πόλεμοι για την αξία του χρήματος». Καθώς ο οιοσδήποτε μπορεί να εκδίδει όσο χρήμα θέλει και να του προσδίδει όποια αξία θέλει, οι μηχανισμοί συντήρησης – εξισορρόπησης των κεφαλαιούχων έρχονται να επιβάλλουν μια σειρά από κανόνες ή ωμή ζωώδη βία για να διατηρήσουν μόνο αυτοί τούτο το δικαίωμα. Στην πραγματικότητα ο καπιταλισμός θα φτάσει σύντομα στο επίπεδο που το μόνο πραγματικά εμπορεύσιμο και άξιο λόγου αγαθό στον πλανήτη θα είναι μόνο το χρήμα. Η πρόσφατη οικονομική κρίση ήταν η πρώτη απόπειρα. Ο παραλογισμός αυτός είναι κορυφαίος και τελικός, η παράνοια που ενσωματώνει θα είναι και το τέλος του κυματοειδούς καπιταλισμού, που θα ξαναγίνει (ήδη γίνεται) εξουσιαστικός ολοκληρωτισμός.



Ζ. Ας έλθουμε όμως στο ουσιώδες πρακτικά κομμάτι: στην χρήση του χρήματος.

Είναι σαφές ότι οι κεφαλαιούχοι δεν εννοούν το χρήμα που κατέχουν και εκδίδουν ως αγαθό αυτό καθεαυτό. Το χρήμα στα θησαυροφυλάκιά τους θα ήταν άχρηστο και πραγματικό βάρος. Το χρήμα έχει αξία μόνο όταν χρησιμοποιείται και χρησιμοποιείται για να γεννά τόκους και υπεραξίες (ακόμα και υπεραξίες ισοτιμίας) για να γεννά συνεχή έλεγχο και να ελέγχει τις αξίες των αγαθών, ελέγχοντας έτσι και τους ανθρώπους. Τούτο δεν προκαλείται από μόνο, ως ανάγκη των ανθρώπων, των κοινωνιών, των λαών. Προκαλείται σκόπιμα για να υπάρχει συνεχώς από τους λαούς η ανάγκη εξάρτησης από το χρήμα, δηλ. από αυτούς που το κατέχουν και ορίζουν την κίνησή του. Η κατοχή και ορισμός της κίνησης του χρήματος γεννά όλα τα τεχνητά γεννήματά του: τους τόκους, τις αν-ισοτιμίες, τις εξαρτήσεις.

Πραγματικά θα ήταν δυστυχείς και αδύναμοι οι κάτοχοι του χρήματος, εάν δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς αυτούς. Φροντίζουν λοιπόν να επιβάλλουν με ένα σωρό τρόπους την ανάγκη του χρήματος και να την επεκτείνουν για να διαιωνίζεται και να επαυξάνεται η ισχύς τους και να μεγαλώνει η εξάρτηση των λαών από αυτούς και η κλοπή τους, η λεηλασία και η καταλήστευση έναντι αυτών (π.χ. δείτε την κλοπή του ελληνικού λαού από τα ξένα funds στο «σκάνδαλο του χρηματιστηρίου» της προηγούμενης δεκαετίας). Αυξάνοντας τις τιμές, πληθωρίζουν τις αξίες των αγαθών και δημιουργούν ανάγκες δανεισμού, επιβάλλοντας ταυτόχρονα μέτρα «νομισματικής ισορροπίας» και σταθερότητας ισολογισμών. Δημιουργούν δηλ. και επιβάλλουν κατά το ειωθώς σε αυτούς, ανάγκες δανεισμού των δύστυχων κρατών και των ανθρώπων, ορίζοντας η ίδιοι το αντάλλαγμα για το χάρτινο ή εικονικό και χωρίς πραγματική αξία χρήμα. Σκοπός τους είναι να πουλάνε χρήμα με κέρδος και για να πουλήσεις χρήμα ή προϊόντα του πρέπει να δημιουργήσεις και την ανάγκη αγοράς του. Η τυφλότητα και η ανοησία της ανθρωπότητας να υποτάσσεται σε κάτι που είναι αέρας κοπανιστός είναι πραγματικά επιβεβαίωση της αυτοκαταστροφικής βλακείας που κυριαρχεί στο ανθρώπινο είδος και επιβεβαίωση της στυγνής εκμετάλλευσης των βιοτικών του αναγκών. Ζούμε στην ζούγκλα ακόμα και υπακούουμε ακόμα στους νόμους της, δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή … . Για να επενδύσουν δε στην ζούγκλα που τους βολεύει, στην βαρβαρότητα και στην αθλιότητα, οι κεφαλαιούχοι του σύγχρονου κόσμου προστατεύουν το χρήμα τους και επιβάλλουν την θέληση και τις αξίες τους, μέσα από παγκόσμιους μηχανισμούς: Ο.Ο.Σ.Α., Δ.Ν.Τ., Παγκόσμια Τράπεζα κλπ… δεν είναι τίποτε άλλο από την συμφωνία των ισχυρών στην δική τους ισορροπία και τον μηχανισμό επιβολής των κανόνων τους και της ανάγκης δανεισμού των λαών και των ανθρώπων (αναλύστε από κάθε άποψη την δράση τους και θα το αντιληφθείτε σε ό,τι εξετάσετε).



Η. Είναι σαφές πως όσο οι κοινωνίες και οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν εξακολουθούν να υπακούουν στην ανάγκη του μέσου - χρήματος θα βρίσκονται δέσμιοι στην ζούγκλα των κεφαλαιοκρατών που ελέγχουν τα πάντα: και το κεφάλαιο και την χρήση του και την παραγωγή και την αξία των παραγόμενων. Και δεν θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, αλλά ολοένα θα πηγαίνουν πιο βαθειά σε μεγαλύτερες εξαρτήσεις, ακολουθώντας την κυματοειδή πορεία του καπιταλισμού. Μόνο προσωρινά, όταν η αθλιότητά τους θα φτάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα παρέχει στους ισχυρούς παραγωγικές ευκαιρίες και ανισορροπίες κερδοσκοπίας και στυγνής εκμετάλλευσης, θα χρησιμοποιούνται και θα σηκώνουν για λίγο παραγωγικά κεφάλι (η παραγωγή αυτή θα ανήκει ως επένδυση στους λίγους και «ισχυρούς» και θα ελέγχεται άμεσα από αυτούς – επενδύσεις δεν θέλατε), για να καταπέσουν και πάλι στην πληθωριστική απαξία και στην ανάγκη δανεισμού. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και οι κεφαλαιούχοι που τον ορίζουν, είναι κυματοειδής, και όχι γραμμικός, ούτε κυκλικός και τόσο αναπάντεχα ηλίθιος και αυτιστικός. Δυστυχώς, ζούμε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ηλιθιότητας και της εξουσίας της ψυχασθένειας στον πλανήτη.



Θ. Στην πραγματικότητα, όπως έχω εξηγήσει, ο άνθρωπος δεν χρειάζεται καθόλου το χρήμα για να επιβιώσει ή για να περάσει καλά. Η βιολογική ταυτότητα του ανθρώπου δεν γνωρίζει το χρήμα σαν ανάγκη της. Η κάλυψη του συνόλου των βιοτικών αναγκών είναι το μοναδικό ζητούμενο για το ανθρώπινο είδος. Ετσι και η οικονομία, δεν χρειάζεται το χρήμα για να υπάρξει και να λειτουργήσει, για να επιτελέσει τον σκοπό της. Αταβιστικά και χωρίς να ξέρουν γιατί, οι πολιτικοί που προτείνουν σε δύσκολες περιόδους λιτότητα προσπαθούν να περιορίσουν το χρέος των κρατών, λειτουργώντας όμως με τα αυτά καπιταλιστικά κριτήρια και με την αξία των αγαθών αντικατοπτρισμένη σε χρήμα. Ετσι το μόνο που καταφέρνουν να παράγουν είναι στερήσεις και δυστυχία, προκειμένου να αποπληρώσουν τα δανεικά στους καπιταλιστές και να δανειστούν εκ νέου, αλλά και αύξηση της πραγματικής αξίας του χρήματος σε σχέση με τα αγαθά. Ετσι εξηγείται γιατί στον καπιταλισμό υπάρχει η ακολουθία ύφεσης – πληθωρισμού. Είναι σαφές ότι οι πολιτικές λιτότητας, επειδή ανεβάζουν την αξία του χρήματος δεν οδηγούν πουθενά, αλλά σε νέα χειρότερα αδιέξοδα.

Η μία θεώρηση της λύσης για το πρόβλημα είναι να πάρουμε ως λαοί δανεικά και να μην τα αποπληρώσουμε. Η λύση χωλαίνει στην θεωρητική της βάση, διότι δεν αντικαθιστά, δεν καταργεί την αξία του χρήματος (το αντίθετο) και στην πρακτική της βάση, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι οι καπιταλιστές και τα κράτη όργανά τους έχουν βρει μια σειρά από ζωώδεις τρόπους για να επιβάλουν την θέλησή τους (πόλεμοι, εμπάργκο, στερήσεις, ασθένειες, κακουχίες, δολοφονίες, εμφύλιοι, ανατροπές …).

Η άλλη λύση, ίσως η μοναδική για την ανθρωπότητα, είναι αυτή που έχω προτείνει, η λύση που έχει να κάνει με την κατανόηση του ανθρωπίνου είδους και την εξυπηρέτηση των βιοτικών του αναγκών, η κατάργηση των επίπλαστων αξιών και υπεραξιών και η πραγματιστική καθιέρωση της χρήσης – απόλαυσης των βιοτικών αναγκών. Αυτό στην οικονομία μιας κοινωνίας, καθώς γνωρίζουμε τον μοναδικό βέβαιο σκοπό του δανειστή: το κέρδος, έχει το ουσιαστικό και χειροπιαστό της αποτέλεσμα.

Δεν προτείνω βέβαια την επαναφορά της ανταλλακτικής οικονομίας, γιατί είναι και αυτή μια οικονομία των αξιών και των υπεραξιών., είναι μια οικονομία που περιέχει την πλαστότητα, την πλαστογραφία πραγματικών, των γνήσιων βιοτικών αναγκών, της εξουσιαστικής επιβολής και της εκμετάλλευσης των βιοτικών αναγκών (ακόμα και την δημιουργία τεχνητών αναγκών και αξιών). Προτείνω την κοινωνική οικονομία των βιοτικών αναγκών όπως την έχω αναλύσει και εκθέσει. Προτείνω σχηματικά την εργασία για την κάλυψή τους και το αυτονόητο, αυτόθροο δικαίωμα του κοινωνού – ανθρώπου, κάθε ανθρώπου στην βεβαιότητα της κάλυψής τους, Αυτή είναι η οικονομία του ανθρώπου, η οικονομία της ουσίας και της ανθρώπινης απελευθέρωσης, της πραγματικής προόδου του ανθρώπινου είδους.



Η. Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ «ΕΞΥΠΝΗΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



Πας μακριά στο μέλλον θα μου πουν κάποιοι και θα έχουν δίκιο, ανεξάρτητα του ότι το μέλλον αυτό μπορεί να προκύψει ως αναγκαιότητα πολύ σύντομα μετά το τελικό στάδιο του καπιταλισμού.

Μπορούμε όμως από τώρα ως κοινωνία, να σχεδιάζουμε μια «έξυπνη» οικονομία, σιωπηλής, αλλά ολοένα και μεγαλύτερης απεξάρτησης από την χρήση κεφαλαίων, που δεν θα μας καθιστά πελάτες των κεφαλαιούχων, που θα έχει μικρότερες ανάγκες από τον πολύπλευρα επιβαλλόμενο δανεισμό κάθε είδους και την χρήση του χρήματος (διότι δανεισμός είναι και η παραγωγική ανεπάρκεια). Σε κάθε κίνησή μας θα πρέπει να προσπαθούμε να εξοικονομίσουμε πόρους, να ψάχνουμε για τις τακτικές με τις οποίες μπορούμε να το καταφέρουμε, να οργανώνουμε τα πράγματα κατά τρόπο ευρηματικό, βρίσκοντας και λύσεις που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή και παραγωγικότητα ή σχεδιάζοντας και επιλέγοντάς τις. Αυτό θα έχει πολύπλευρες θετικές συνέπειες (π.χ. ανταγωνιστικότητα προϊόντων).

Στην τακτική αυτή, περά από την συνειδητοποίηση του λαού μας με την διδαχή του, δύο είναι οι βασικοί άξονες:

- Η πολύπλευρη παραγωγική επάρκεια και αυτάρκεια, ιδίως των πραγματικών βασικών βιοτικών αναγκών και

- Η μείωση της χρήσης του χρήματος, χωρίς τούτο να προκαλεί στους ανθρώπους ελλείμματα και στερήσεις βιοτικών αναγκών και αγαθών.



Την πρώτη την έχω αναλύσει ήδη και περιλαμβάνει μια σειρά από πολιτικές παραγωγικής αυτάρκειας της χώρας, σχεδιασμού της παραγωγής και των διαδικασιών της, παραγωγικής τομής - αναδιάταξης του προσανατολισμού των ανθρώπων στην παραγωγή. Ολες οι λύσεις ξεκινούν από την θεωρία των βιοτικών αναγκών: την συνειδητοποίησή τους και το δικαίωμα όλων στην απόλαυσή τους. Το δικαίωμα αυτό, αυτονόητο δικαίωμα ενός ανθρώπου που μετέχει σε μία κοινωνία που έχει ξεφύγει από την βαρβαρότητα της ζούγκλας, συναρτάται με την παραγωγική εργασία και απεξαρτάται από την χρήση χρήματος. Μια απλή λύση, μια μηχανή που διανέμει είδη (π.χ. μήλα ή ψωμί που παράγεται από Ελληνες) με την χρήση απλά μιας κάρτας που κατέχει κάθε εργαζόμενος άνθρωπος και θεσπίζονται ως βιοτική ανάγκη που έχουν δικαίωμα ίσης ελεύθερης κοινωνικής απόλαυσης όλοι, όχι μόνο απεξαρτά κάποιους ανθρώπους από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών και τους τοποθετεί στην παραγωγή (όπερ σημαίνει μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες και λιγότερο χρόνο εργασία ςγια όλους), αλλά και περιορίζει την ανάγκη χρήσης χρήματος. Απεξαρτά την κοινωνία από τον επαίσχυντο φόρο υποτέλειας στους κατόχους του χρήματος.

Εχω αναλύσει σε πολλά κείμενά μου τις επιμέρους συνθήκες και λειτουργίες του συστήματος κοινωνικής οικονομίας των βιοτικών αναγκών και πως η ανθρώπινη δραστηριότητα και τα αποτελέσματά της ανήκουν στις κοινωνίες, σε όλους και όχι σε ελάχιστους. Ας αρχίσουμε να θέτουμε τις βάσεις για μία τέτοια οικονομία, ας αρχίσουμε να θεωρούμε κάποια αγαθά βιοτικές ανάγκες τις οποίες πρέπει να απολαμβάνουν όλοι, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Θα είναι ένα καλό ξεκίνημα.



- Η μείωση της χρήσης του χρήματος είναι ένας επίσης βασικός όρος. Ο πληθωρισμός που είναι στην πραγματικότητα η υπερβολική χρήση – ανάγκη χρήματος σε σχέση με τα αγαθά στα οποία αντιστοιχεί, είναι μια τακτική που χρησιμοποιεί συνεχώς το κεφάλαιο για να επεκτείνει την ισχύ του απέναντι στους απλούς ανθρώπους και να πουλάει περισσότερο και ακριβότερο χρήμα. Εάν η απαράδεκτη κοινωνικά «ελευθερία της αγοράς», η συνεχής κλοπή τιθασσευόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εάν επερχόταν μία ισορροπία αξιών θεσπισμένη από την κοινωνία, είναι βέβαιο ότι η χρήση ολοένα και περισσότερου χρήματος, που προβάλει σήμερα ως ανάγκη για την κάλυψη βιοτικών αναγκών, θα πάγωνε και θα μπορούσε να μειωθεί. Η μείωση της χρηματικής αξίας των αγαθών και ο κοινωνικός ελεγχός της, θα προκαλούσε αυτονόητα, στους ανθρώπους και στο κράτος μικρότερες ανάγκες χρήσης χρήματος για οτιδήποτε, κατά συνέπεια και δανεισμού. Είναι σαφές ότι οι θεωρίες περί ύφεσης, που σκόπιμα έχουν καλλιεργήσει οι κεφαλαιούχοι και σκόπιμα έχουν προκαλέσει τα σχετικά παραδείγματα, με ελεγχόμενα στημένα πειράματα στον εαυτό τους ή σε θύματά τους που διοικούνται από ξεπουλημένους σε αυτούς, δεν πείθουν, αλλά χρησιμοποιούνται σκόπιμα για να σηματοδοτήσουν την ανάγκη χρήσης (δανεικού) χρήματος. Είναι σαφές ότι οι θεωρίες περί ύφεσης αφορούν μόνο το πλαίσιο λειτουργίας του δικού τους καπιταλισμού και θίγουν μόνο τα συμφέροντά τους και όχι τα συμφέροντα των λαών. Η οικονομία μιας κοινωνίας στην πραγματικότητα δεν πρέπει να εξαρτάται από το χρήμα και μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς αυτό.

Μια οικονομία που παράγει αγαθά και τα μοιράζει σε όλους … αυτός είναι ο σκοπός μιας κοινωνίας, για αυτό δημιουργήθηκε και προς αυτό πρέπει να πορευθεί !!!.


[1] Αξίζει όμως να επισημάνω ότι η λογικη του Κεϋνσιανισμού για το χρήμα και την χρήση του, θα έπρεπε να έχει μόνο συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΠαρ Νοε 06, 2009 11:59 am

Δεν το κατάλαβαν τα PhD και τα MSc ;
Οσο είμαστε υποτακτικοί στις λογικές τους, στην λογική του χρήματος και όχι του αγαθού, αυτό θα βιώνουμε.
Τώρα, το μόνο που μένει είναι να μειώσουμε τις τιμές στα αγαθά ... .
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΠαρ Νοε 06, 2009 2:51 pm

....που δεν υπαρχει περιπτωση να τις μειωσουμε γιατι θελει μαχη με τα καρτελ και εκει οι πολεμιστες ειναι <ασφαιροι> και <εξαρτωμενοι>!!!
Μπραβο για το <μανιφεστο> το αντεγραψα για ιστορικους λογους!!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΣαβ Νοε 07, 2009 10:44 am

Δημήτρη με ξαφνιάζεις.......

Οχι δέν με ξαφνιάζει το κείμενό σου, το οποίο και εδιάβασα απο την πρώτη στιγμή που το ανήρτησες, αλλά δέν είπα τίποτα, γιατί πρώτον δέν είχα να προσθέσω τίποτα και δεύτερον «φοβήθηκα» ότι εάν για χιλιοστή φορά έπλεκα το εγκώμιο θα με πάρουν τελικά με τις πέτρες.

Με ξαφνιάζεις για την απορία που εκφράζεις περί των «πι ειτζ ντι», «μου ες σι», και σου ξου μου ξου μανταλάκια, οι οποίοι φαίνεται ότι δέν κατάλαβαν το κείμενό σου.

Πρώτα απ΄όλα με το που το τιτλοφόρησες «οικονομία χωρίς χρήμα» τους έστειλες να ψάχνουν γι άλλα.

Πώς μπορούν να φανταστούν, έστω, μια οικονομία χωρίς χρήμα αφού αυτοί πήραν τα διδακτορικά στις οικονομίες με χρήμα???? Στα πανεπιστήμια των οικονομιών με χρήμα τους μάθανε τί να κάνουν για να παράγουν περισσότερο χρήμα, δέν τους μάθανε τί να κάνουν για να απελευθερώσουν τον άνθρωπο απο την σκλαβιά του στο χρήμα.

Και δεύτερον και καθοριστικότερον είναι δυνατόν ένας ΜΗ σοσιαλιστής (μή κοινωνιστής) να έχει για σημαία ψυχής την ευημερία και απεμπλοκή απο κάθε είδους σκλαβιά του ΣΥΝΟΛΟΥ της κοινωνίας των ανθρώπων ????

Αμα δέν πιστεύεις (δέν εμφορείσαι δηλαδή απο ιδεολογία σοσιαλισμού) γιατί να κάτσεις να ασχοληθείς και να κατεβάσει η γκλάβα σου ιδέες για την οικονομία μιάς κοινωνίας απελευθερωμένης ?

Για ρώτα τους : Μπορούν να φανταστούν μια οικονομία χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα ? Είναι δηλαδή οι άνθρωποι σοσιαλιστές ?

Αν έστω και ένας απο αυτούς σου απαντήσει πώς ναί, τότε εγώ θα κρεμαστώ δημοσίως στην Αριστοτέλους.....
Μιά μονολεκτική υποσημείωση εδώ (για να μήν εγείρονται απορίες) : Την λέξη «σοσιαλισμό» πολλοί απο αυτούς αγάπησαν, τον σοσιαλισμό όμως κανείς τους.

Νομίζω πώς γνωρίζουμε πολλοί τί ακριβώς θα κάνει ώς πολιτική το ΠΑ.ΣΟ.Κ.......απλά πρέπει για να το κατανοήσουν ΟΛΟΙ να το αισθανθούν επίσης ΟΛΟΙ στο πετσί τους.
Αφήστε τους λοιπόν να πάρουν όλα τα παγκόσμια πι ειτζ ντι, όλους τους καθηγηταράδες και όλα τα κεφάλια που παράγουν τα πανεπιστήμια.
Ξέρουμε απο χέρι (γιατί πρόσφατα ζήσαμε την εμπειρία της κρίσης που δέν την δημιούργησαν οι λαοί αλλά αυτοί) ότι πάλι σκατά θα τα κάνουν. Μέχρι να καταλάβει και ο τελευταίος φουκαράς του κόσμου τούτου ότι πρέπει να γκρεμιστεί συνθέμελα το σημερινό οικονομικό-κοινωνικο-πολιτικό σύστημα για να μπορέσει να δεί θεού πρόσωπο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤρι Νοε 10, 2009 1:26 pm

Πως το ειπε ο Δημητρης?
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ!!!!
Για να ριξουμε και μια ματια στην <εφαρμοσμενη> οικονομικη πολιτικη των πρωην ,αλλα και των προτασεων των νυν...αλλα με ΧΡΚΜΑ!!!!
Μηπως ταιριαζουν καθολου??
http://taxalia.blogspot.com/2009/11/blog-post_2302.html
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤρι Νοε 10, 2009 5:27 pm

Εξαρτάται από τον ειδικό προσδιορισμό των τεκμηρίων. Αν τεκμήριο είναι το ποδήλατο, το "παπάκι", το σμαρτάκι, το σπιτάκι μέχρι 150 τετραγωνικά, το βαρκάκι των δύο μέτρων, οι αγορές τροφίμων με πιστωτική κάρτα και τα τοιαύτα, τότε θα πρόκειται για φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα.
Αν τεκμήρια ορισθούν τα αυτοκίνητα πάνω από 2500 κυβικά, τα κότερα, οι πισίνες κ.λ.π ώστε να εντοπισθούν "οι αναξιοπαθούντες" φοροφυγάδες των βορείων και νοτίων προαστίων, της Μυκόνου και άλλων ευγενών περιοχών, τότε θα πρόκειται και για σοσιαλιστικό και για θεάρεστο έργο.
Αν συνδυαστεί και με το μέτρο των φοροαπαλλαγών από την υποβολή αποδείξεων πληρωμής πάσης φύσεως αγαθών και υπηρεσιών, τότε θα μιλάμε για την πεμπτουσία του σοσιαλιστικού φορολογικού συστήματος, υπό καθεστώς αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε συνθήκες διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤρι Νοε 10, 2009 9:41 pm

Λέω να μην γράψω προς το παρόν για τους φαύλους κύκλους, τις φούσκες και τα δοχεία της ελληνικής οικονομίας.
Θεωρώ ότι οποιαδήποτε λιτότητα ή άλλη φορομπηξία είναι ανώφελη.
Πρέπει να εννοήσουμε ότι η αυτή πολιτική επί πολλά - πολλά χρόνια μας έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο.
Ιστορικά η χώρα χρεοκόπησε μετά από πολέμους ... τώρα ποιός ήταν ο πόλεμος;
Μήπως ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες;
Μήπως ήταν οι εκτεταμένες κλοπές του πολιτικού κόσμου σε συνεργασία με τους "επιχειρηματίες";
Πολλές ηταν οι αιτίες και οι "καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης" δεν λύνουν το πρόβλημα, απλά το θεσμοποιούν.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤετ Νοε 11, 2009 3:42 pm

Βγάλτε ΟΛΑ τα οικονομικά σκάνδαλα στην φόρα !!!!!!!

Βγάλτε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ του δημόσιου χρήματος στην μπερλίνα !!!!!

Εστω και άν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα (??????) θα ξέρουν οι πάντες ποιοί κατέκλεψαν και διεπλάκησαν !!!!

Μετά, μπορούμε να συζητήσουμε την δίκαιη ή άδικη φορολόγηση της μιάς ή της άλλης μερίδας των Πολιτών........
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤετ Νοε 11, 2009 5:56 pm

Υποθέτω ότι η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αποκάλυψη του θέματος της SIEMENS ... .
Οι επιλογές δεσμεύουν !!!.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤετ Νοε 11, 2009 6:19 pm

Αλλοι σύμβουλοι και γραμματείς δεν μπορούν να αποκαλύψουν τα μυστικά των εργοδοτών τους κλπ... . Αλλωστε αυτό ακόμα και "εάν ήταν νόμιμο, δεν θα ήταν ηθικό ..." .
Με αυτά και αυτά χάνεται και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Η ανοχή είναι μηδενική και το ποτήρι γρήγορα φαίνεται να ξεχειλίζει.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G





ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤετ Νοε 11, 2009 11:25 pm

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ..ΧΡΗΜΑ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ)
η αλλοιώς «πάρτε νάχετε και τουμπεκί ψιλοκομμένο»
Θα σας τα πώ σε στυλ λίγο εκλαικευμένο
--------
Πήγε λοιπόν ο δικός μας υπουργός στας Βρυξέλλας σαν φτωχός συμπέθερος με ύφος λυπημένο , λογιστού παντοπωλείου της Ανω Κλαπατσούνας και μόλις τον είδε ο Αλμούνιας ανέκραξε

[i]«Καλώς τα παιδιά τα δικά μας, καλώς τους πελάτες μας.»


Πράγμα το οποίον βεβαίως δεν έχει πεί ποτέ για τον Αλογοσκούφη η τον Παπαθανασίου. ΤΩΡΑ ανακάλυψαν την Αμερική, τώρα έκθαμβοι και ενεοί βλέπουν τους αριθμούς μας , τα χρέη μας η τα ελλείμματα μας να έχουν χτυπήσει κόκκινο. Εκνευρισμένοι μας ρίχνουν τα μπινελίκια της ζωής τους για κάτι που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν φταίμε εμείς. Τότε δεν τα βλέπανε, η κι αν τα βλέπανε ηταν άλλοι οι συσχετισμοί και οι διαφαινόμενες συμμαχίες. Τότε μπορεί και να κλείνανε τα μάτια. Τότε ηταν φιλαράκια και κολλητοί ο Καραμανλής με εκείνον με το περουκίνι (τον Μπαρόζο ντε!!!)

Σήμερα άλλαξαν τα πράγματα, σήμερα θυμήθηκαν να μας πούνε «κομμένες οι μλκς συμμορφωθείτε κι αφήστε τις αλχημείες και τα μαγειρέματα των αριθμών» . Σήμερα τα αφεντικά και οι τοκογλύφοι των Βρυξελλών δεν σου δίνουν ούτε σκαμπώ να καθίσεις.

Σήμερα λοιπόν δυο επιλογές έχεις

-Αν είσαι μάγκας καρεκλορίχτης και σπαζοτραπεζάκιας τους χτυπάς το χέρι στο τραπέζι και τους λές «Για καθήστε ρε μάγκες γιατί θα πρέπει να απολογούμαι εγω για τις μλκς των προηγούμενων και γιατί θα πρέπει να ακολουθήσω τη δική σας ντιρεκτίβα και γιατί το θυμηθήκατε τώρα? Εγω εχω το δικό μου σχέδιο και αν δεν το θέλετε άντε και….»-

-Η ψαρωμένος και εξ ανάγκης να δεχθείς το δεκάλογο του Αλμούνια (τα διαβάσατε τα νέα και τις νέες δεσμεύσεις σήμερα) και να σε ξαναβάλουν σε επιτήρηση. Ωρρρρραία λέξη!! Λές και μέχρι τώρα δεν μας επιτηρούσαν. Όταν χρωστάς και της Μιχαλούς ΟΛΟΙ σε επιτηρούν

Μεταξύ λοιπόν του ενός και του άλλου αφού δεν έχεις τον απαραίτητο τσαμπουκά επιλέγεις το μη χείρον βέλτιστον η «αν δεν μπορείς να αποφύγεις το βιασμό, τουλάχιστον απόλαυσε τον»

Εντάξει για πολλά –πολλά δεν είμαστε μια ζωή με δανεικά ζούμε, τώρα ανακαλύψαμε ότι χρεωκοπήσαμε και λοιπόν ? Ας μας πάρουν ότι έχουμε και δεν έχουμε, σε λίγο θα πουλάμε νησιά,. μνημεία, ιστορικούς χώρους , πλατείες , θα εκχωρούμε τις εισπράξεις μας για να πληρώνουμε τα χρέη μας , θα γίνουμε μια μικρή επαρχία, με έπαρχο τον πρωθυπουργό.

Τι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί?

-Να μη μας δανείζουν? Χαζοί είναι που σε λίγο σαν χώρα θα πληρώνουμε επιτόκιο κάρτας ?
-Να μας πετάξουν έξω ? (Αμην και πότε Παναγία μου) Γιατί για να τα χάσουν όλα όσα τους χρωστάμε? Και πάλι χαζοί δεν είναι
-Να παρέμβουν οι απατεώνες του ΔΝΤ που σήμερα για να επιβιώσουν δανειζονται από τη Νορβηγία? Ωραίοι νοικοκύρηδες είναι που θέλούν να κάνουν κουμάντο και σε άλλες χώρες με δανεικά λεφτα !!!!

Σ αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις αν διαθέτεις και το ανάλογο βάρος «υποκάτω σου» τους γράφεις κανονικά γνωρίζοντας την πραγματικότητα αν θέλεις να κάνεις ρήξεις και τομές και ξέροντας ότι τίποτε χειρότερο δεν θα σου συμβεί. Δεν υιοθετείς με μιάς τις συνταγές του κάθε Αλμούνια που μας «την είπε» προεκλογικά «Εκλεγείτε εσείς κι εγω εδώ είμαι να σας τη γ….»

Στο κάτω- κάτω οσο εμείς τους έχουμε ανάγκη άλλο τόσο μας έχουν κι αυτοί.
Και κοίτα να περιστείλεις τις δαπάνες σου που για να βάψουν οι ΝΔίτες το Υπουργείο Οικονομικών εξωτερικά δαπάνησαν 8 εκατ. ευρώ και δεν τους στέλνεις στον εισαγγελέα!!!!!!!!!

Υ.Γ Αλήθεια η Ελλάδα δεν μπορεί να μπορεί στο σχέδιο ρύθμισης των δανειοληπτών ? Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η «ΠΑΙΔΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΣαβ Νοε 14, 2009 11:01 am



Η «ΠΑΙΔΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα μπορούσε να την εφαρμόσει κάθε Ελληνας, κάθε ηλικίας, ακόμα και δεκάχρονα παιδάκια. Απλή διαχείριση εξυπηρέτησης των χρεών με μετάθεση των βαρών στον λαό και τίποτε άλλο.

Στην καλύτερη έκφανσή της μέχρι σήμερα, είδαμε μία φιλανθρωπική αναδιανομή ενισχυτικού επιδόματος, με στόχο όχι την αναδιάρθρωση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού, αλλά όπως επανειλημμένα τονίζουν όλοι οι κυβερνώντες την «αναθέρμανση της αγοράς».

Είναι σαφές και πολλοί έχουμε γράψει από την ΔΕΘ του 2008, ότι η αναδιανομή από μόνη της δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Αυτή η φιλανθρωπική αναδιανομή δεν θα φέρει τίποτα. Θα σβηστούν από το «τεφτέρι» μερικά «βερεσέδια» και από την επόμενη ημέρα: ξανά στην πίστωση.

Ακούω ότι ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, θα ήταν μια πολύ καλή λύση για να οδηγηθούμε στον κρατικό καπιταλισμό. Θα τους πρότεινα να βάλουν 1.000% Φ.Π.Α. σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες. Σε λίγους μήνες θα έχουν όλη την οικονομία στα χέρια τους … . Εάν ήταν κομμουνιστές αυτό θα έπρεπε να κάνουν και εγώ θα τους επικροτούσα γιατί θα καταλάβαινα που το πάνε. Όμως αυτοί διακηρύσσουν (και αυτοί !!!) ότι είναι οπαδοί της «ελεύθερης οικονομίας της αγοράς», με ποιο σκεπτικό λοιπόν λειτουργούν και τι πετυχαίνουν; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική αυτή είναι ένας φαύλος κύκλος ;

Μήπως τα τόσα Phd που μαζεύτηκαν στην κυβέρνηση δεν έχουν μυρωδιά από την πραγματική Ελλάδα; μήπως οι τίτλοι σπουδών δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα;

Όλα αυτά που γίνονται περιέχουν παιδική λογική, παιδικές πρακτικές και παιδική εμπειρία … τα υπόλοιπα τα γράφετε εσείς.



Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΣαβ Νοε 14, 2009 12:15 pm

Καλημερα
Γραφεις Δημητρη...Όλα αυτά που γίνονται περιέχουν παιδική λογική, παιδικές πρακτικές και παιδική εμπειρία …

Το λες σεμνα και ταπεινα!!!!

Εγω εχω να σου πω οτι ολα αυτα περιεχουν<πονηρη> λογικη και εντολοδοχες πρακτικες !!!

Σιγα να μην αλλαζαν οι αλλαγμενοι!!!!

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G





ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤρι Νοε 24, 2009 8:43 pm

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ , ΠΟΙΟΝ? ΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ?

Ενα ενα μας τα ξεφουρνίζουν

Σήμερα ο Διοικητής της Τ.τ.Ε. Προβόπουλος δήλωσε οτι οδεύουμε ολοταχώς προς την απαξίωση και σε λίγο οι Ευρωπαικές Τράπεζες δεν θα δέχονται ούτε κάν τα κρατικά ομόλογα για να μας δανείσουν λόγω υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

Δήλωσε επίσης οτι μετα την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών ενημέρωσε τον Καραμανλή και λίγες μέρες αργότερα (προ των εκλογών πάντοτε) τον Παπανδρέου οτι το έλλειμμα της χώρας κυμαίνεται σε διψήφιο νούμερο. Κι όμως ο μεν Καραμανλής δήλωνε οτι το έλλειμμα είναι στο 6% , ο δε ΓΑΠ στην ΔΕΘ στο 7%.

Τώρα τα θυμήθηκαν όλα , τώρα άρχισαν να ανακτούν τη μνήμη τους και να γίνονται εραστές της αλήθειας . Πέρα απο που αρχίζει η αλήθεια και που σταματάει το ψέμα η ουσία είναι οτι τέτοιες δηλώσεις με την αμέριστη συμπαράσταση των καναλιών και των ΜΜΕ είναι ικανές σε εποχές φτώχειας και απεριόριστης ένδειας να καταστήσουν εναν ολόκληρο λαό "συνυπεύθυνο" και "συνένοχο" των σχεδίων και των φορομπηχτικών πολιτικών τους, φορτώνοντας τον για μια ακόμη φορά μέ "ενοχές" για συμπαράσταση στη διέξοδο απο την κρίση.

Μέχρι πότε? Αν ο Καραμανλής η ο Παπανδρέου γνώριζαν την αλήθεια γιατί δεν την έλεγαν απο πρίν στο λαό και τον γέμισαν με ψέματα η γιατί ο Προβόπουλος μας τα λέει τώρα και μαζεμένα ? Ειναι με την πλάτη στον τοίχο η τον βάλανε να τα πεί και ποιοί?

Ποιοί μας δουλεύουν τόσο άγρια (αφου πρώτα μας εγκλώβισαν) και μέχρι πότε?

Τόχω γράψει και παραπάνω. Αν είναι να χρεωκοπήσουμε (σιγά το νέο!!!) στο διάολο να πάμε και μια ώρα γρηγορότερα κι ας μας κόψουν τις πιστώσεις , ας μας κόψουν οτι θέλουν τέλος πάντων κι ας πάνε να ζητήσουν τα δανεικά απο τον Αλογοσκούφη, τον Παπαθανασίου η τον Παπακωνσταντίνου.

Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία θυσία και σε καμία ανοχή. Δεν θα πληρώνουμε μια ζωή τις μλκς των δικών μας και τα νταβατζιλίκια της ΕΟΚ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΤρι Νοε 24, 2009 10:04 pm

Αντε να μας κηρύξουν και επισήμως (με βούλα) πτωχούς, μπάς και ησυχάσουμε απο τους μπαμπούλες Very Happy Very Happy

Διψήφιο το νούμερο της χρεωκοπίας μας ανα την ιστορίαν!!!!!

Ξυπνάτε ρεεεεεεε

Δέν θα μας κάνετε για άλλη μιά φορά να σκύψουμε το κεφάλι ούτε με τις υποτιμήσεις της ΕΕ ούτε με τα ΔΝΤ ούτε με τις πτωχεύσεις.

Ετσι και αλλοιώς ο καθένας μας γνωρίζει πολύ καλά πόσο φτωχός είναι ήδη......
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G





ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΠεμ Νοε 26, 2009 8:00 pm

Αν υπάρχει κανένας με τσαγανό εκεί στο κυβερνητικό επιτελείο ας πεί στον κ. πρωθυπουργό οταν επιστρέψει απο το εξωτερικό να στείλει σπίτι του εκείνον τον απίθανο κ. Προβόπουλο.

Οχι γιατί λέει αλήθειες (αυτό είναι σίγουρο) αλλά γιατί το παίζει πονηρός και κάνει παιχνίδια με τον άλλο πονηρούλη τον Τρισσέ στις πλάτες μας και στις πλάτες της κυβέρνησης σε ύποπτους καιρούς.

Δεν μπορεί με μιά δήλωση του να εκτινάσσεται το δανειστικό επιτόκιο μας και το περιθώριο κινδύνου των δανείων μας και την επόμενη χιλιάδες απατεώνες να κερδοσκοπούν μέσω στου Χρηματιστηρίου.

Επιτέλους ας καταλάβουν ποιοί τους πιάνουν τον κ.....
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G





ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΠεμ Νοε 26, 2009 8:04 pm

Αμάν πιά με αυτό το δούλεμα.

Προεκλογικά είχαμε τον Αλ-Μούνια που τάλεγε της νύφης να τα ακούει η πεθερά.

Τώρα έχουμε τον Προβόπουλο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G





ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΠεμ Νοε 26, 2009 9:53 pm

ΔΥΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗ και ΔΥΟ ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΣΧΑΛΗ ΜΑΣ

«Λεφτά υπάρχουν» είπε ο μεγάλος. Τι να πεί ότι δεν υπάρχουν να χάσουμε τις εκλογές? Θα τον έσφαζαν «στο γόνατο» οι εσωκομματικοί για λάθος τακτική κ.ο.κ. και τέτοια λάθη δεν επιτρέπονται δίς

Μετα την ανάληψη του γκουβέρνου και την απογραφή (κάτι μου θυμίζει αυτή η λέξη) ανακαλύψαμε τελικά ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Για να μη βάλουμε νέους φόρους αυξήσαμε τους παλιούς κατά τη ρήση του κ. Αντιπροέδρου. Πήγαμε στις Βρυξέλλες ακούσαμε τα μπινελίκια της ζωής μας , μας δώσανε τα χάπια μας , αυτοί γκρινιάζουν , μας βάζουν και κάποιους να παπαγαλίζουν, και οι δικοί μας ακόμα ψάχνονται στο «τέλειο ξεβράκωμα» που μας έχουν μπάσει από υπαιτιότητα των άλλων και τη δική μας νωθρότητα.

Μας απειλούν με το Δ.Ν.Τ. μας απειλούν με χρεοκοπία, βρήκανε όψιμα παχύ σβέρκο να μας ρίχνουν σβουριχτές κι απανωτές σφαλιάρες και να μας οδηγούν ολοένα και περισσότερο και με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική απαξίωση σαν χώρα.
Ο κόσμος έντρομος και δίκαια αποχαυνωμένος παρακολουθεί δεν ξέρει τι να πιστέψει και τι να απορρίψει.

Σ αυτές τις περιπτώσεις για να μη σε πάρει από κάτω (που ηδη σε πήρε και σε σήκωσε) μόνο μια επίλογή έχεις τώρα που είναι νωρίς ακόμα

Όταν επιστρέψεις από τον αγιο Δομίνηκο η όπου άλλου είσαι να βγείς και να πείς στον κόσμο ανοικτά όλη τη σημερινή αλήθεια ΑΝ ΔΕΝ ΤΗ ΦΟΒΑΣΑΙ. Θα σε καταλάβει καλύτερα και ισως δείξει και κατανόηση στα νέα μέτρα που πας να του επιβάλεις, ίσως και να τα δεχθεί δεν ξέρεις. Με το να τον κοροιδεύεις δεν αποδεικνύεσαι απλά κακός κυβερνητικός διαχειριστής , αλλα το χειρότερο ΚΑΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που περνάμε.

Κι ως γνωστό φίλτατοι για τις κρίσεις (που πρώτα πρέπει να φιλτράρεις τα αίτια τους και αυτούς που τις δημιούργησαν) έχεις δυο επιλογές

-Η γίνεσαι yesman και ακολουθείς οδηγίες που κι εκεί κινδυνεύεις να σε χαρακτηρίσουν άχρηστο (το πιο πιθανό) γιατι δεν τις εκτελείς «σωστά» κατ αυτούς

-Η κάνεις τις επιλογές σου όπως εσύ νομίζεις αν θέλεις να πέσεις ηρωικά .Και πού ξέρεις μπορεί και να περάσεις κάποια πργματα

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση άχρηστο θα σε βγάλουν. Διάλεξε τουλάχιστον ναχουνε να λένε και με το δίκιο τους.

ΑΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΟΥ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΠεμ Νοε 26, 2009 10:12 pm

Να κάνουν την "Οικονομία χωρίς χρήμα" ευαγγέλιο.
Να προετοιμάσουν την χώρα για το αύριο.
Δεν χρειάζονται χρήματα ... μυαλό χρειάζεται, σοσιαλισμός (πραγματικός) και δημοκρατία.
Τα άλλα θα έλθουν μόνα τους από την βελτίωση των ανθρώπων.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΠεμ Νοε 26, 2009 10:13 pm

Ο Προβόπουλος να πάει στο Αφγανιστάν εθελοντής να ανορθώσει την οικονομία του. ΟΧΙ στην Ελλάδα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ EmptyΠεμ Νοε 26, 2009 10:16 pm

Πάω στον Χατζάρα BlueSky στις 23:00
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ
» ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
» ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-
Μετάβαση σε: