ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τόπος διαλόγου για τις αγωνίες και την έκφραση της κοινωνίας
 
ΦόρουμΦόρουμ  Πόρταλ*Πόρταλ*  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Παρόμοια θέματα
1-1-4 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
ΜΕΤΡΗΤΗΣ HITS

Study English
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

WOWZIO

 

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Πήγαινε κάτω 
3 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤρι Δεκ 01, 2009 5:24 pm

Είπα να μην ξαναγράψω, να μην ξαναδώσω έτοιμη τροφή.

Γράφω όμως για τα αδέλφια μου τους συνέλληνες και όχι για την εξουσία και όσους αισθάνονται απλοί διαχειριστές της.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

(ΜΕΡΟΣ Α' ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ)

Ξαναγράφω για να επαναφέρω τα πράγματα στην πολιτική και πρακτική θεώρηση που μπορεί να προσφέρει σε αυτό τον λαό την πραγματική ζωή, την πραγματική χειραφέτηση και ελευθερία, την πραγματική δημοκρατία.

Η «Οικονομία» δεν τίποτε άλλο παρά η κοινωνική διεργασία παραγωγής αγαθών για τον άνθρωπο.

Δεν είναι ούτε τα χρήματα, ούτε οι εξαρτήσεις, ούτε τα δάνεια και τα επιτόκια, ούτε οι χρηματικές αξίες και υπεραξίες, ούτε η δουλεία λαών και ανθρώπων, ούτε οι πόλεμοι.

Εχω κουραστεί να ακούω από τους ηλίθιους αυτού του πλανήτη βλακώδεις σαχλαμάρες για την οικονομία, αποτυχημένα καταπιεστικά συστήματα που λογίζουν τον άνθρωπο ως εξάρτημα μηχανισμών και μηχανών παραγωγής, που τον αφήνουν έξω από τους σχεδιασμούς ή τον θεωρούν ενοχλητική συνθήκη … .

Σιχαίνομαι και υποτιμώ αφάνταστα τους οικονομολόγους που δεν μπορούν να σκεφτούν τον πιο πάνω ορισμό και σκέφτονται μόνο αριθμούς, κέρδη και ελλείμματα. Φέρτε μου ένα βιβλίο σύγχρονης οικονομίας που να ξεκινά και να τελειώνει με τον άνθρωπο, με τον σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων και των κοινωνιών, και όχι γραμμένα για να παράγουν μηχανισμούς, εξαρτήσεις, δουλείες, εκμεταλλεύσεις και κέρδη.

Αυτή είναι η δυστυχία της ανθρωπότητας, έχει καταντήσει χρηματική αξία και σύνολο νομίσματων, όχι έμβιων όντων, όχι ανθρώπων.

Η χώρα μας, χειρότερη από τριτοκοσμική σε μία σειρά από κοινωνικές διαδικασίες βρίσκεται βαθειά ενταγμένη στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης της ίδιας και των ανθρώπων της, από τις διεθνείς και ντόπιες οικονομικές ολιγαρχίες. Εκ των εκμεταλλεύσιμων ουραγών στην νεοαυτοκρατορία της Ευρώπης, σε στάδιο προχωρημένης κοινωνικής αποσύνθεσης, ακολουθεί πιστά εδώ και χρόνια τις εντολές του διεθνούς διευθυντηρίου, ακολουθεί τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, βουλιάζοντας μέχρι να απαξιωθεί τελείως και να αγοραστεί με ακόμα καλύτερους όρους από τα αφεντικά του πλανήτη.

Είναι δεδομένη και αποδεικνύεται τοις πράγμασι η πλήρης αποτυχία των νεοφιλελεύθερων καταστροφικών για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους πολιτικών και επιλογών. Ολος ο πλανήτης την βιώνει και παραταύτα οι ανίκανοι ξεπουλημένοι υπάλληλοι που συγκροτούν την πολιτική ηγεσία του συνεχίζουν ακάθεκτοι στην εξαθλίωση και των θάνατο των ανθρώπων. Είναι πραγματική χειροπιαστή απόδειξη της τρισάθλιας οντότητας των αφεντικών του πλανήτη, το γεγονός ότι πα΄ρα την τεράστια τεχνολογική πρόοδο της ανθρωπότητας, πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα, από την έλλειψη νερού και απλές ασθένειες. Κανείς δεν ασχολείται με αυτούς και ο υπερπληθυσμός της γης, η διέξοδος του ανθρώπου μπροστά στον ατομικό του θάνατο δεν ακυρώνει όσα πιο πάνω γράφω αλλά τα ενισχύει … περισσότερη εξαθλίωση = μεγαλύτερες απολυταρχίες και αυτοκρατορίες. Όλα μπορούν να προγραμματιστούν και δεν είναι ο υπερπληθυσμός αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών ζωής, αλλά της αύξησης της προσωπικής αβεβαιότητας που προκαλεί την ανάγκη διαιώνισης του DNA μας. Εάν ίσχυε το αντίθετο, θα ήταν τα κράτη του «δυτικού» κόσμου αυτά που θα αντιμετώπιζαν ζήτημα υπερπληθυσμού.

Η λεγόμενη αριστερά, αυτή της παλιάς μορφής, όχι μόνο ηττήθηκε, αλλά συμβιβάστηκε και ταυτίστηκε πλήρως με τα «αφεντικά» της. Στην καλύτερη για αυτή περίπτωση, αντί να μιλάει για οράματα, προβάλλει αντιρρήσεις, στήνει οδοφράγματα και δημιουργεί αναχώματα για να καλύψει την πλήρη οπισθοχώρησή της. Η «αριστερά», το όπλο των κοινωνιών και των ανθρώπων κατάντησε είτε αρωγός του καπιταλισμού είτε γραφικότητα και δυστυχώς δεν έχει πια οράματα και εφαρμόσιμα μοντέλα (κάπου εδώ έρχονται τα δικά μου λιθαράκια να ανατρέψουν την πορεία της).

Η ελληνική οικονομία έχει τα προβλήματά της, όντας προσανατολισμένη σε δομές, τακτικές και λύσεις που εισάγονται άκριτα από ξένα μοντέλα και αφορούν άλλες δομές, ζητήματα και συνθήκες. Ουσιαστικά μάλιστα, εισάγονται κατά τρόπο βίαιο και εξουσιαστικό, ως «μάννα εξ ουρανού» του «πολιτισμένου και προηγμένου κόσμου», απέναντι στους αμόρφωτους «ραγιάδες», στερώντας τους την έκφραση, την συμμετοχή, την έρευνα, την συνδιαμόρφωση με βάση τα ελληνικά δεδομένα. Τα μοντέλα αυτά, όσοι υποφέρουν από ραγιαδισμό τα αποδέχονται ως θέσφατα και τα επικοινωνούν με επιβολή λόγω και έργω στους υπόλοιπους. Ως ραγιάδες τα εφαρμόζουν με την ανατολίτικη υπερβολή και υπέρθεση. Στην βάση των θεμάτων αυτών βρίσκεται μια από τις βαθύτερες αιτίες του ελληνικού προβλήματος. Σε κάποιους αρκετούς δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να πιστέψουν στον εαυτό τους, στην χώρα τους, στην κοινωνία τους και να δημιουργήσουν. Ο,τι ξεπετάγεται και κινείται αυτόνομα και ενεργά προς την κατεύθυνση της ανατροπής των κατεστημένων πολεμιέται και ή συνθηκολογεί ή περιθωριοποιείται.



ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



Α. ΑΓΟΡΑΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ

Γράφοντας στην αρχή της οικονομικής κρίσης για την «πραγματική οικονομία» δεν εννοούσα την «αγορά», αλλά, όπως ξεκαθάρισα καθώς η έννοια γινόταν μιμικά του συρμού, την πραγματική παραγωγική διάσταση της οικονομίας.

Ένα κύριο διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας της χώρας είναι ότι επί δεκαετίες κατευθύνει τους ανθρώπους στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, δηλ. σε ουσιαστικά μη παραγωγικές δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, αντί η παράγουσα μειοψηφία να τυγχάνει απολύτου σεβασμού και αρωγής, έχει καταστεί έρμαιο διωγμών από το σύνολο του κρατικού και ιδιωτικού μηχανισμού.

Διαθέτοντας τους ανθρώπους της, δηλ, την ουσιαστική της βάση, η κοινωνία μας στο εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών, απέκτησε ένα τεράστιο παραγωγικό έλλειμμα, που μεταφράζεται σε τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου εισαγωγών/ εξαγωγών, σε υψηλές τιμές προϊόντων, σε εξάρτηση από τον υψηλότοκο τραπεζικό δανεισμό (αυτός καταστρέφει κάθε δυνατότητα «ανταγωνισμού»), σε εξάρτηση από το εξωτερικό, σε δημοσιονομική καχεξία και σε δεκάδες άλλες ζοφερές συνέπειες που βιώνουμε. Από την άλλη πλευρά, ένα τεράστιο δυναμικό που έχει κατευθυνθεί προς το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες του επαγγελματικού πληθωρισμού[1], παράλληλα με την ολομέτωπη επίθεση των πολυεθνικών και των ημεδαπών «κολοσσών».

Ολος αυτός ο ενεργός οικονομικά πληθυσμός ανθρώπων, ζει από τις σάρκες των ελάχιστων παραγωγών ή πουλώντας εισαγόμενα αγαθά ή συμβάλλοντας στην μετανάστευση των χρηματικών κεφαλαίων. Ο υπερπληθωρισμός της αγοράς στερεί την χώρα από ανθρώπινο δυναμικό με ουσιαστικά δημιουργική - παραγωγική ενασχόληση, με ό,τι αρνητικό τούτο συνεπάγεται. Όταν από τους 1.000 νέους ανθρώπους (που αποτελούν την πραγματική ισχύ και δυναμική της κοινωνίας και της χώρας μας) εργάζονται οι 500 και από τους 500 αυτούς οι 420 παρέχουν υπηρεσίες (τις περισσότερες φορές μηδενικής ουσιαστικής κοινωνικής και παραγωγικής αξίας) τι απομένει ; Μπορούν οι 80 που απομένουν να παράγουν κα να καλύψουν τις ανάγκες τους συνόλου; (σ.σ οι πιο πάνω αριθμοί δεν είναι τυχαίοι).

Όταν ακούω τις κυβερνήσεις να μιλούν για ενίσχυση της αγοράς (δηλ. ενός παθογενούς φαινομένου που έχει αλλά και προκαλεί τεράστιες ζημίες) σκέπτομαι ότι ρίχνουν τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη μέσα σε ένα βάλτο, σε ένα πηγάδι χωρίς πυθμένα. Αλήθεια είναι δυνατόν να ενισχύουμε περαιτέρω κάτι ζημιογόνο για να συνεχίσει την ζημιογόνο δράση του;

Όταν, επίσης, ακούω τις κυβερνήσεις να μιλούν για την «δήθεν» απελευθέρωση» της αγοράς σε κάποια επαγγέλματα και μάλιστα ως την κύρια διαρθρωτική λύση των προβλημάτων της οικονομίας, το μόνο που σκέπτομαι είναι εάν αυτοί που το εκφράζουν είναι παντελώς ηλίθιοι ή προδότες της χώρας τους. Σε μία αγορά που πάσχει από υπερπληθωρισμό (π.χ, δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, ταξιτζήδων κλπ.) αυτοί θεωρούν λύση το να φέρουν και άλλους, είτε αλλοδαπούς είτε ημεδαπούς !!!. Κύριοι σοβαρευτείτε, αλλιώς πηγαίνετε στα σπίτια σας. Υπάρχει υπερπληθωρισμός κα αυτόν πρέπει να αντιμετωπίσετε αξιοποιώντας το δυναμικό της χώρας. Ο υπερ-υπερπληθωρισμός που σχεδιάζετε θα καταστρέψει περαιτέρω και άλλους Ελληνες και θα κάνει ακόμα πιο ανορθόδοξη και καταστροφική την απαράδεκτη πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.


Β. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Στην χώρα αυτή, υπακούοντας πλήρως στα ύπουλα και ολιγαρχικά κελεύσματα του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού, έχουμε αφήσει την πορεία της οικονομίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Εννοώ ότι αυτοί, μια εν δυνάμει ολιγαρχία, επιλέγουν, αν, πότε, που, με ποιους όρους και σε τι θα αναπτύξουν κάποια παραγωγική ή άλλη δραστηριότητα.

Ερωτώ : είναι δυνατόν μία χώρα 11.000.000 κατοίκων να αφήνει την παραγωγική διάσταση της οικονομία της στα χέρια και την βούληση ελαχίστων ; είναι δυνατόν έτσι άναρχα και χωρίς κατεύθυνση ή κοινωνική συμμετοχή να κτιστεί τίποτε άλλο, από αυτό το καταστροφικό και ζοφερό παρόν που βιώνουμε επί δεκαετίες. Είναι δυνατόν ένας ολόκληρος λαός να επικρέμεται από την βούληση του κάθε κερδοσκοπικά σκεπτόμενου «μεγιστάνα» για να αποκτήσει παραγωγική διάσταση η οικονομία του.

Μόνο και μόνο αντικρίζοντας το αποτέλεσμα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα αυτά είναι τεράστια κεφαλαιώδη σφάλματα, που όχι μόνο δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία του λαού μας, αλλά είναι και εντελώς ανορθολογικά κρινόμενα σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας μας και την διάρθρωση του τόπου μας. Κανείς δεν μπορεί να οδηγεί την χώρα και την κοινωνία της στην καταστροφή και την εξάρτηση. Πόσο π.χ, θα αντέχουν οι αγελαδοτρόφοι να κάνουν αυτό το επάγγελμα κλεπτόμενοι συστηματικά από τους βιομηχάνους του γάλακτος; γιατί και με ποιο κόστος (οικονομικό, παραγωγικό, περιβαλλοντικό) μεταφέρεται το γάλα από την Θράκη στην Κρήτη ;

Η εναπόθεση της οικονομικής πρωτοβουλίας και του σχεδιασμού της παραγωγής στους ελάχιστους ισχυρούς ή φιλόδοξους ιδιώτες (έτσι και αλλιώς μόνο ελάχιστοι χωρούν στην λογική της νεοφιλελεύθερης οικονομίας) κάνει την κοινωνία μας, τους ανθρώπους που την συναποτελούν, ολοένα και περισσότερο εξαρτημένους, τους εξανδραποδίζει αντί να τους χειραφετεί και στο πλαίσιο του παραγωγικού γίγνεσθαι καταστρέφει και αποκλείει κάθε παραγωγική πρωτοβουλία.

Σε κάθε περίπτωση η «ιδιωτική πρωτοβουλία» αποδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολύ λίγη πνευματικά, πολύ ατομικιστική, πολύ καταστροφική για το συνολικό κοινωνικό και ανθρώπινο βιοτικό συμφέρον.

Γ. ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Όλα όσα θίγονται στο κείμενό μου, δεν πραγματοποιήθηκαν χωρίς την απουσία της κρατικής πολιτικής επιλογής. Παντού υπήρξε η πολιτική επιλογή ή η αδράνεια του κράτους.

Όμως υπάρχουν συγκεκριμένες κορυφαία εσφαλμένες πολιτικές κρατικές επιλογές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μετασχηματισμό της οικονομίας και του κοινωνικού δυναμικού προς άθλιες, καταστροφικές επιλογές, που ενίσχυαν τους λίγους και μόνο ευκαιριακά βόλευαν κάποιους περισσότερους . Πέραν όσων αλλού αναφέρονται θα αναφερθώ σε τρείς ειδικότερες εκφάνσεις της παθογένειας:

α.- στην δέσμευση και διάθεση κεφαλαίων σε μη παραγωγικές δραστηριότητες

β.- στην καταστροφή κρίσιμων παραγωγικών μονάδων

γ.- στο ξεπούλημα – ιδιωτικοποίηση – στρατηγικών μονάδων της χώρας.


Δέσμευση και διάθεση κεφαλαίων σε μη παραγωγικές δραστηριότητες
Το κράτος μας, πέρα από την κατασπατάληση ίδιων και ευρωπαϊκών πόρων σε μία σειρά από δραστηριότητες που αφορούσαν την «αγορά» (εμπόριο και υπηρεσίες) και ιδίως με απατηλές (κυριολεκτώ για τις χιλιάδες απάτες που έγιναν), αλλά και άχρηστες κατά το αποτέλεσμα δήθεν ενημερώσεις και μετεκπαιδεύσεις, προέβη και σε καταστροφικές επιλογές ως προς την διάθεση των ίδιων πόρων.

Οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, είτε ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης εκτίμησης, είτε αποτέλεσμα άθλιων εξαρτήσεων ήταν και αποδείχθηκαν καταστροφικές.

Το ιδεολόγημα «δρόμοι = ανάπτυξη» και οι «ολυμπιακοί αγώνες» ποιο ουσιαστικό παραγωγικό αποτέλεσμα είχαν; Μήπως είχαν το κράτος των εργολάβων; Μήπως ευνόησαν μόνο αυτούς και μια σειρά εμπλεκόμενων οργάνων του δημοσίου; Μήπως δέσμευσαν σε αντίστοιχα επαγγέλματα χιλιάδες Ελληνες που σήμερα κατά πλειονότητα είναι άνεργοι ή στυγνά εκμεταλλευόμενοι; Αλήθεια πόσες απέμειναν από τις δεκάδες εταιρείες του κλάδου; Ποια είναι η εικόνα της χώρας σήμερα; Μήπως παράλληλα ευνοήθηκαν ενεργοβόρες και ρυπογόνες μορφές μεταφοράς ; Τι πετύχαμε στην ουσία από κάθε άποψη ; να έχουμε κάποιους ακριβούς (κατασκευαστικά και καταναλωτικά) δρόμους για να βολτάρουν ανά την άδεια χώρα πολυτελή Ι.Χ. ;

Πρώτα έπρεπε να φτιαχθούν οι παραγωγικές μονάδες, αυτές που θα αποτελούσαν την ουσιαστική, την πραγματική οικονομία και εν συνεχεία θα έπρεπε να βελτιωθούν οι δρόμοι ή να φτιαχτούν άλλες μεταφορικές υποδομές με το βλέμμα στο μέλλον (π.χ. ηλεκτρικά τραίνα).

Επιλέξαμε να κατασπαταλήσουμε τεράστιους πόρους για να κάνουμε τους ανθρώπους, το ανθρώπινο δουλεμπόριο της βαρβαρότητας και του κανιβαλισμού της ολιγαρχίας πιο ευχερές. Τριτοκοσμικές ήταν οι επιλογές που επέβαλλε το αλλοδαπό και ημεδαπό κομπραδόρικο κεφάλαιο, ευθέως αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούνται σε όλες τις δύσμοιρες χώρες και λαούς του τρίτου κόσμου.

Απογύμνωσαν παραγωγικά την χώρα, απαξίωσαν και απαξιώνουν το συστατικό της κοινωνίας μας : τους ανθρώπους της. Τους αναγκάζουν να γίνονται κούριερς, μεταφορείς τροφίμων, υπάλληλοι σουπερμάρκετ, άνεργοι ουσία και δυνάμει, εγκαταλείποντας κάθε παραγωγική δραστηριότητα και σκέψη. Αποθαρρύνουν και εξαρτούν, απαξιώνουν και εξαγοράζουν κάποιοι … .

Η συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής αυτής τείνει να εδραιωθεί με το Ε.Σ.Π.Α. , στο οποίο σχεδιάζεται οι τελευταίοι κοινοτικοί πόροι να διατεθούν σε σειρά από ατομικές, ασήμαντες καταναλωτικές αστειότητες της αγοράς και όχι σε ισχυρές και αναγκαίες παραγωγικές δομές και δράσεις.

Καταστροφή κρίσιμων παραγωγικών μονάδων

Σαν να μην ήταν αρκετή η έλλειψη παραγωγικών μονάδων στην χώρα, καταστρέψαμε και κλείσαμε ως κράτος μία σειρά από υπάρχουσες, οι οποίες αν μη τι άλλο ήταν ουσιωδώς χρήσιμες για τον τόπο. Ας απαντήσουν οι άθλιοι ανεγκέφαλοι : νοείται χώρα με προνομιακή λόγω φύσης αγροτική παραγωγή και να μην έχει π.χ. εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων ; ή εργοστάσιο παραγωγής αγροτικών εργαλείων ; νοείται χώρα βαμβακοπαραγωγός και να μην έχει πλέον εργοστάσιο παραγωγής υφασμάτων ;

Εχουμε εξευτελίσει προς όφελος ελαχίστων την παραγωγική διάσταση της χώρας, έχουμε εξευτελίσει κάθε έννοια ανάγκης και λογικής.

Αφήσαμε με χίλιους δυό τρόπους μία οικονομική νομενκλατούρα να ελέγχει με την πίεσή της τα πάντα στην χώρα, από το τι θα παραχθεί (βλ. επιδοτήσεις και επιλογές), πόσο αξιολογείται ο μόχθος και ο ιδρώτας του παραγωγού, πόσο κοστίζει στον άνθρωπο το κάθετί; Πόσο κοστίζει η ίδια του η ύπαρξη και ζωή.

Αυτές οι επιλογές δεν αξιώνουν κανένα, δεν χειραφετούν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες, δεν οδηγούν στις πραγματικές δημοκρατίες, οδηγούν ξανά στον μεσαίωνα.

Ξεπούλημα – ιδιωτικοποίηση – στρατηγικών μονάδων της χώρας

Το σύγχρονο νεοελληνικό αίσχος ολοκληρώθηκε με την κατοχή της χώρας. Όταν μία σε μία χώρα ανήκουν σε τρίτους, από τρίτες χώρες ή ελέγχονται, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι δρόμοι, οι επικοινωνίες, το νερό που πίνουν οι άνθρωποι, ο στρατός της σύντομα και η ενέργεια, τι άλλο μένει για να θεωρηθεί υπόδουλη;

Η Ελλάδα μας είναι μια χώρα υπόδουλη, εάν δεν το έχετε καταλάβει, εμείς οι ίδιοι είμαστε υπόδουλοι. Δεν υπάρχει κανένα αυτεξούσιο του ανθρώπου, του πολίτη, αυτού του λαού και της κοινωνίας του. Βιώνουμε μια ψευδαίσθηση ελευθερίας επειδή μόνο κυκλοφορούμε ακόμα σχετικά ελεύθερα. Οφείλουμε πρώτιστα να απελευθερώσουμε την χώρα μας, να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.

Ξένοι χρυσοθήρες παίρνουν τον «χρυσό» της χώρας και των ανθρώπων της και μας αφήνουν τις πέτρες.

Πάρτε μία προς μία τις ξένες εταιρείες που κατέχουν την χώρα μας, μελετήστε τα κέρδη τους για να καταλάβετε πόσο πολύτιμο ελληνικό χρήμα, που στην πραγματικότητα είναι ο μόχθος, η ζωή, οι εργατοώρες από την ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, μεταναστεύει στα ταμεία τους στο εξωτερικό. Σκεφτείτε ποιες δυνατότητες χάνονται για την Ελλάδα, την κοινωνία και τον λαό της, από την αιματηρή αυτή μετανάστευση.


Δ. ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Το ζήτημα της κεφαλαιακής εξάρτησης της χώρας είναι πολύπλευρο και αλληλένδετο με τις παραγωγικές καχεξίες της. Όταν η οικονομία δεν έχει παραγωγική διάσταση, όταν το χρήμα μεταναστεύει, είναι πιο «δυσεύρετο» και πιο ακριβό. Το διεθνές και το ημεδαπό κεφάλαιο, ιδίως το πανίσχυρο τραπεζικό έχει φροντίσει να επινοήσει μια σειρά από πολιτικές (ίδε νεοφιλελευθερισμό) που το ευνοούν, το κάνουν αναγκαίο και του δημιουργούν υπερκέρδη και συνολική εξάρτηση των κρατών και των ανθρώπων από αυτό. Συνοδευόμενο από μικρόνοη οικονομολογίστικη υποτέλεια και ευκαιριακή απρονοησία πείθει τους ανθρώπους για τον «επιστημονικό ορθολογισμό» των επιλογών του. Το ζητούμενο είναι να οδηγήσει τους πάντες στο τραπεζικό γκισέ , στον δανεισμό.

Αλήθεια με ποια ανθρώπινα μέτρα επιλέγεται ως λύση η «λιτότητα» ; σκεφτήκατε ποτέ, ερεύνησε κανένας από πού προέρχεται η επιλογή και που οδηγεί τους ανθρώπους; Μήπως απέδωσε ουσιαστικά σε κάποια οικονομία ; ή την έκανε περισσότερο εξαρτημένη και φθίνουσα ; Είναι ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο που περιλαμβάνει και τον κρατικό μηχανισμό και τις επιλογές του.

Ως προς την άμεση εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχω να επισημάνω ότι, η «έλλειψη ανταγωνιστικότητας» που καλοσχεδιασμένα προβάλλουν τα γνωστά κέντρα αποφάσεων δεν έχει να κάνει στο ελάχιστο με τους μισθούς των κοπιωδώς εργαζόμενων ανθρώπων, αλλά (πέρα από όλες τις άλλες καχεξίες) είναι κυρίως αποτέλεσμα του ακριβού χρήματος: των υψηλότατων τόκων. Πως να «ανταγωνιστεί» ο ημεδαπός τον ξένο, όταν το κόστος του χρήματος που επενδύει είναι τριπλάσιο, πώς να εκσυγχρονιστεί; Πώς να αντισταθεί ο καταχρεωμένος παραγωγός στον εκβιασμό του εμπόρου που ανακινεί μπροστά στα μάτια του το μάτσο με τα δυσεύρετα Ευρώ … Και γιατί, ως καλός καιροσκόπος, επιχειρηματίας να μην διαθέσει τα κέρδη του σε πιο επικερδείς και ασφαλείς τραπεζικές δραστηριότητες.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι το ακριβό χρήμα, αυτό είναι η κύρια ειδοποιός διαφορά στο ζήτημα της «ανταγωνιστικότητας» σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαïκές ή τρίτες χώρες. Αυτό καταστρέφει τις όποιες δυνατότητες και μετακινεί την κερδοφορία από την παραγωγική οικονομία στις τράπεζες (σ.σ. το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τριπλάσια κερδοφορία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές για το ίδιο διατιθέμενο κεφάλαιο, το αποδεικνύει).


Ε. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Το μοναδικό στοιχείο που συγκροτεί μια ανθρώπινη κοινωνία είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Από αυτούς και μόνο εξαρτάται η σύσταση, ο χαρακτήρας και η πορεία της. Ο,τιδήποτε άλλο πέρα από τους ανθρώπους είναι κίβδηλο, εξωγενές και δευτερεύον.

Επειδή η οικονομία είναι αποκλειστικά μια κοινωνική διεργασία, το κυρίαρχο στοιχείο της δεν είναι το χρήμα, όπως πεπλανημένα πιστεύουν πολλοί (ιδίως όταν δεν υπάρχει ή δημιουργεί ουσιώδη προσκόμματα και προβλήματα) , αλλά οι άνθρωποι και οι δράση τους. Αλλωστε ουσιαστικά και εκ φύσεως οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την απόλαυση αγαθών και όχι για την κατοχή χρήματος (δηλ. χαρτιού).

Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, που θα αποτελούσε ένα κυρίαρχα δυναμικό και τον ουσιαστικότερο παράγοντα της οικονομίας, μέσα από μία σειρά διεργασιών έχει οδηγηθεί στην απαξίωση.

Με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που είναι προσανατολισμένο στο να παράγει πειθήνιους «τεχνοκράτες» εργαζόμενους (σύνδεση εκπαίδευσης – επιχειρήσεων το αποκαλούν) και ένα οικονομικό σύστημα που έχει ως στόχο την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση και εκμετάλλευση των ανθρώπων, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας έχει απαξιωθεί και έχει οδηγηθεί στην παραγωγική απροθυμία και «ανορεξία». Είτε αταβιστικά αρνείται να μετάσχει στην ανουσιότητα, είτε αντιλαμβάνεται και πληρώνει όλες τις καχεξίες του συστήματος και της σκοπιμότητας εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας (ανεργία). Σαν να μην ήταν αρκετά όλα τα ανωτέρω (τα οποία ενεργά συμβάλλουν στην ανθρώπινη απαξίωση και πολλά άλλα που προκύπτουν από την σφαιρική σκέψη), το σύστημα της παιδείας, που δεν στρέφεται στην πραγματική γνώση και στην διαμόρφωση ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, έρχεται να απαξιώσει περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Για το αποτέλεσμα αυτό κρίσιμες δεν είναι μόνο οι επιλογές του συστήματος, αλλά και η πλήρης αθλιότητα του καθηγητικού κατεστημένου, μίας αυτοαναπαραγόμενης αντιπαραγωγικής ελιτίστικης μεγαλοαστικής αθλιότητας.

Το σύστημα αυτό καταστρέφει το κρισιμότερο στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας, τη νεολαία της. Διδάσκει και επιβάλλει την υποτέλεια, την εξάρτηση, την ελεγχόμενη σκέψη, την αντιπαραγωγικότητα του νου και της δράσης: εάν ανταποκρίνεσαι σε αυτούς τους όρους προοδεύεις, εάν δεν σκύβεις το κεφάλι (ή γενικώς), εάν στοχάζεσαι, εάν αμφισβητείς τα παραδεδεγμένα του καθηγητή, εάν παράγεις καινούργια πράγματα είσαι χαμένος … .Το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχουν και καταστροφικές κατευθύνσεις, ελλείψεις και καταστροφικοί αναχρονισμοί που επιβάλλει η αναξιότητα του καθηγητικού κατεστημένου και η άγρια ταξική κατεύθυνση της παιδείας και της κοινωνίας που ελέγχεται από κάστες. Η φυσική, η χημεία, τα μαθηματικά π.χ. είναι τεράστιες επιστήμες με χιλιάδες σύγχρονε εφαρμογές και αντίστοιχες ειδικότητες. Το εκπαιδευτικό όμως σύστημα στην Ελλάδα «επιμένει» στο να καταστρέφει ένα σημαντικό ενεργό κομμάτι της νεολαίας, παράγοντας φυσικούς, χημικούς, μαθηματικούς δηλ. υποψήφιους καθηγητές που επιδιώκουν διορισμό και διαγκωνίζονται για κάποια φροντιστήρια … . Ένα σοβαρό παραγωγικό κομμάτι της νεολαίας ακυρώνεται ουσιαστικά εξαιτίας του συστήματος της παιδείας. Μαζί με αυτό μειώνονται ή καταστρέφονται οι παραγωγικές κοινωνικές δυνατότητες.

Βεβαίως οι καχεξίες, τα προβλήματα και οι αιτίες τους δεν ολοκληρώνονται στο πιο πάνω κείμενο. Απλά προβάλλονται κάποια ζητήματα που ελάχιστοι έχουν μέχρι σήμερα συλλάβει, αλλά είναι κύρια, ουσιώδη και έχουν αποφασιστική σημασία για το μέλλον.

Από όσα θα γραφτούν πιο κάτω για τις λύσεις, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε μια σειρά από καχεξίες και προβλήματα, από πράγματα που συμβαίνουν και δεν συμβαίνουν … .




[1] Η λεγόμενη «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων, είναι μία πολιτική επιλογή που θα καταστρέψει ό,τι υφίσταται στην Ελλάδα, στους τομείς αυτούς. Είναι μία ακόμα απάτη του μεγάλου διεθνούς και ημεδαπού κεφαλαίου για να φέρει το ντάμπινγκ στην εργασία, την εξαθλίωση και μεγαλύτερα υπερκέρδη στους λίγους και ισχυρούς.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΜΕΡΟΣ Β': ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤρι Δεκ 01, 2009 5:32 pm

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ



Α. Τις λύσεις τις έχω ξαναδώσει σε άλλα κείμενά μου και αναγκαία θα παραπέμψω σε κάποια από αυτά. Οφείλω όμως κάποια να τα ξαναθέσω. Τα κείμενα των παραπομπών οφείλουν να διαβαστούν ξανά, από όποιον έχει το πάθος να εννοήσει και να κατανοήσει και να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψη από όποιον πραγματικά οραματίζεται και έχει σκοπό να προσφέρει πρακτικά και ουσιαστικά στην χώρα.

Β. Καθώς έχω θέσει το φιλοσοφικό πλαίσιο, την θεωρία των βιοτικών αναγκών πρέπει να επισημάνω κάτι που είναι αυτονόητο, αλλά το χάσαμε ως όντα μέσα στους αιώνες της στρεβλής πορείας: ο άνθρωπος από την φύση του έχει βιοτικές βιολογικές ανάγκες. Η εξυπηρέτηση των αναγκών του είναι το πρωταρχικό στοιχείο της ζωής του, μα και ταυτόχρονα αυτό που τον δεσμεύει ως ον και τον καθιστά αντικείμενο εκμετάλλευσης και εξάρτησης.

Η χειραφέτηση του ανθρώπου, η ισότητα, η πραγματική δημοκρατία, η απελευθέρωσή του και η πραγματική πρόοδος του ανθρώπινου είδους εξαρτάται άμεσα και είναι απόρροια της ικανοποίησης των βιοτικών του αναγκών και του τρόπου και χρόνου ζωής και σκέψης που σπαταλά για αυτές.

Οι κοινωνίες δημιουργήθηκαν για την ευχερέστερη και πληρέστερη κάλυψη των βιοτικών αναγκών των ανθρώπων και η εξυπηρέτησή τους, ως κοινό δεδομένο για όλους και με τον λιγότερο επαχθή για την ζωή του ανθρώπου τρόπο είναι το ουσιαστικό ζητούμενο μιας κοινωνίας που θέλει να προχωρήσει στην απελευθέρωση των ανθρώπων από την ανάλωσή της ζωής τους στον αγώνα για την κάλυψη των πρωταρχικών βιολογικών, ζωωδών τους αναγκών. Αυτός είναι ο στόχος μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας ευρύτερα : να καταφέρει να παράγει (ως οικονομία) τα αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι με την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη ανάλωση και με απόλυτη την ισότητα σε όλες τις διαδικασίες, να καταφέρνει και πολιτικά να εγγυάται σε όλους ότι η θα απολαύσουν αυτά τα αγαθά με μόνο κριτήριο την συμμετοχή τους στο παραγωγικό γίγνεσθαι.

Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για να απολαμβάνει αγαθά (όχι για να κατέχει άχρηστες εικονικές χρηματικές αξίες), αυτός είναι ο βαθύτερος και πραγματικός σκοπός της δράσης του και καθετί άλλο είναι στρεβλό και ενάντιο στην φύση του.

Ο άνθρωπος δεν είναι ανταγωνιστικό ζώο, γίνεται ανταγωνιστικός όταν τα αγαθά δεν επαρκούν ή όταν ο ανταγωνισμός είναι αναγκαίος για την κάλυψη των αναγκών του (πραγματικών ή στρεβλά ενταχθέντων στο μυαλό του). Κατ’ ουσίαν όμως και οι στρεβλές διδαχές εκκινούν από την ανθρώπινη φύση, δηλ, από την ανάγκη κάλυψης βιοτικών αναγκών. Όλα εκεί καταλήγουν: στην φύση μας και όλα εξαρτώνται από την κάλυψη ή μη των βιοτικών μας αναγκών, ακόμα και από τον κίνδυνο να τις χάσουμε λειτουργώντας μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα.



Γ. Γιατί τα γράφω όλα αυτά σε μία θεώρηση της ελληνικής οικονομίας;

Τα γράφω για να κατανοήσουμε (όσοι έχουμε τα πνευματικά εφόδια, αλλά και για να τα αποκτήσουμε περισσότεροι) ότι οι κατευθύνσεις των πραγματικών και ουσιαστικών λύσεων για την ελληνική οικονομία πρέπει να στρέφονται προς τους στόχους μιας πραγματικής κοινωνικής παραγωγικής οικονομίας που αποσκοπεί στην παραγωγή αγαθών, τα οποία όλοι θα έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν. Οι λύσεις πρέπει να στρέφονται προς την παραγωγή αγαθών (ευνόητα και υπηρεσιών) προς ανθρώπινη ανάλωση και όχι αγαθών ως χρηματικές αξίες.

Η διαμόρφωση μιας τέτοιας παραγωγικής βάσης, μιας βάσης παραγωγής αγαθών από όλους για όλους δεν μπορεί να εξαρτάται από ολιγαρχίες, δεν μπορούν οι παραγωγικές μονάδες και τα αγαθά να ανήκουν σε λίγους, σε ατομικότητες, αλλά μόνο σε συλλογικότητες και οι συλλογικότητες αποκτούν ουσιαστική, πραγματική σημασία στην κοινωνική λειτουργία μόνο όταν υπάρχουν οι πιο πάνω παραδοχές και όροι. Αυτοί οι ίδιοι οδηγούν στην πραγματική δημοκρατία, γιατί η τελευταία δεν μπορεί να υπάρξει και να είναι λειτουργικά επιτυχημένη, εάν δεν συντρέχουν οι όροι της πραγματικής κοινωνικής χειραφέτισης και της ισότητας, της ασφάλειας της κάλυψης των βιοτικών αναγκών και της κοινής πορείας παραγωγής και χρήσης τους.

Κάπως έτσι έχω θέσει τους πολιτικούς αλλά και πραγματικά πρακτικούς στόχους και τα μέσα εφαρμογής τους και στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, με την πλήρη κατάρρευση και αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού και των ολιγαρχιών ευτυχώς δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, από το να ακολουθηθούν πιστά τα κατωτέρω.



Δ. Η πρώτη κατευθυντήριος είναι να στρέψουμε τους ανθρώπους της κοινωνίας μας προς την πραγματική οικονομία την πραγματική παραγωγή. Σπαταλάμε τεράστιες κοινωνικές δυνάμεις και ζωές ολόκληρες σε ανούσιες υπηρεσίες και στον ανταγωνισμό, αλλά κυρίως: δεν σεβόμαστε τον παραγωγό και τον εκμηδενίζουμε (ακόμα και ως κοινωνική πλειοψηφία παράσιτων και επικουρικών επαγγελμάτων). Η εικόνα αυτή της πραγματικής οικονομίας πρέπει να αντιστραφεί.



Οφείλουμε και πρέπει:



1. Να μετρήσουμε τις ανάγκες μας ως άνθρωποι που βιώνουμε σε αυτή την χώρα. Να ξέρουμε τι χρειαζόμαστε και σε ποιες ποσότητες. Παράλληλα να αποφασίσουμε για τις μη βιοτικές ανάγκες ποιες και μέχρι ποιο βαθμό θεωρούνται αναγκαία ικανοποιήσιμες.



2 Να εξετάσουμε και να μελετήσουμε σε βάθος τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου μας. Πάρα πολλές τις γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε ότι ο τόπος μας έχει τεράστιες πολλές φορές ταυτόχρονα και προνομιακές παραγωγικές δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τις προστατεύσουμε και να τις ενισχύσουμε με γνώση και προβολή.



3. Να στραφούμε στην ποιότητα του παραγόμενου, διότι στην ποσότητα και υστερούμε και δεν μας είναι τις περισσότερες φορές αναγκαία. Όπως έχω ξαναγράψει να εννοήσουμε, συγκροτήσουμε και προβάλλουμε την χρηστική «ιδιοαξία» του ελληνικού προϊόντος.



4. Να καταστρώσουμε και να υλοποιήσουμε τα παραγωγικά σχέδια με γνώμονα την αειφορία (συνεπάγεται και την προστασία της ζωοδότριας φύσης) και την ποιοτική και ουσιαστική πρωτοπορία, ελαχιστοποιώντας κάθε παράπλευρο κόστος, αλλά και ενισχύοντας με αντίστοιχες παραγωγικές διαδικασίες το σκοπούμενο.

Για παράδειγμα στο πλαίσιο της ανάγκης για βιολογική γεωργία (κατ’ εμέ ο στόχος είναι η καθολική βιολογική καλλιέργεια) δεν μπορούμε να μην έχουμε ένα εργοστάσιο παρασκευής βιολογικών λιπασμάτων ή των αναγκαίων για την καλλιέργεια αυτή υλικών και μηχανημάτων. Μιλώντας για «πράσινη ενέργεια» δεν μπορούμε να μην κατασκευάζουμε ούτε καν βίδες ή καλωδιώσεις, τα περισσότερα ή και όλα τα απαραίτητα υλικά, πρέπει να θέσουμε ως στόχο να κατασκευάζονται στην Ελλάδα για να υπάρχει εθνική αυτονομία, παραμονή και επανεπένδυση των όποιων κεφαλαίων στην χώρα και ελαχιστοποίηση του κεφαλαίου που μεταναστεύει ήτοι συνολική μέγιστη κοινωνική ωφέλεια.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για τίποτα από όλα αυτά εάν δεν έχουμε αυτό τον σχεδιασμό και αυτές τις πολιτικές, τίποτα δεν θα αποφέρουν στην χώρα, στην κοινωνία, στον άνθρωπο, παρά ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση.



5. Που θα ανήκει η πραγματική κοινωνική οικονομία;



Αυτό είναι το ουσιαστικό πολιτικό στοιχείο, το αποφασιστικό κριτήριο για μία χειραφετημένη κοινωνία, για χειραφετημένους ανθρώπους, η οδός για την πραγματική κοινωνία, την πραγματική δημοκρατία.

Είναι βέβαιο ότι η εύκολη λύση είναι να συνεχίσουμε να εκχωρούμε την πρωτοβουλία, την επιλογή και την υλοποίηση όλων των σχεδίων και των σχεδιασμών του κράτους στους ιδιώτες. Είναι εξίσου βέβαιο ότι η λύση αυτή δεν εγγυάται στο ελάχιστο ούτε την υλοποίηση, ούτε το αποτέλεσμα. Αυτό που εγγυώνται τέτοιες λύσεις είναι μόνο η συνέχιση και η επαύξηση της εξάρτησης των ανθρώπων και των κοινωνιών από συγκεκριμένες ολιγαρχίες, από συγκεκριμένους ισχυρούς και τις εταιρείες τους. Δεν αποτελεί κοινωνική πρόοδο η συνέχιση και η επαύξηση της ισχύος αυτών των ανθρώπων και μορφωμάτων, δεν συμβάλει στην ατομική χειραφέτηση των ανθρώπων και στην συλλογική χειραφέτιση των οργανωμένων σε κράτη κοινωνιών. Δεν είναι ζητούμενο καμίας ανάπτυξης και πραγματικής προόδου η δημιουργία περισσότερων θέσεων εξαρτημένης εργασίας, ήτοι περισσότερων θέσεων μισθωτής δουλείας.

Στόχος είναι η ανθρώπινη και η συλλογική αυτονομία, ο αυτοκαθορισμός μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ελευθερίας και ασφάλειας και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την λύση της κρατικής ψιλής κυριότητας, της συλλογικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής αυτοδιαχείρισης.

Το ελληνικό κράτος οφείλει να μην διαθέσει κανένα ποσό στην «αγορά», κανένα επίδομα φτώχειας που εξανεμίζεται στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς ή με μια επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. Δεν μπορούμε να διατηρούμε με φρούδες ελπίδες την συνολική παθογένεια που λέγεται «αγορά», δεν μπορούμε να διατηρούμε τους ανθρώπους αιχμάλωτους επιδομάτων και απλής συντήρησης.

Οφείλουμε να τους ενεργοποιήσουμε εκεί που πρέπει : στην παραγωγή, στην διαδικασία της δικής τους και της κοινωνικής αυτονομίας.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο άνθρωπος που παράγει σε καθεστώς προσωπικής και κοινωνικής ελευθερίας.

Με τα δισεκατομμύρια που πηγαίνουν στην τόνωση μιας αγοράς με τα μέγιστα δικά της προβλήματα και με τα διαρθρωτικά προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική παραγωγή και οικονομία θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Σίγουρα ένα εργοστάσιο βιολογικών λιπασμάτων, ένα εργοστάσιο παραγωγής καλωδιώσεων (υπάρχουν έτοιμα να κλείσουν), ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ένα εργοστάσιο παραγωγής υλικών για ανεμογεννήτριες, για φωτοβολταϊκά, κέντρα μελέτης και διάσωσης ενδημικής χλωρίδας και πανίδας, κέντρα διάσωσης παραδοσιακών τεχνικών, κέντρα γνώσης και πολλά, πάρα πολλά πράγματα.

Τώρα ετοιμαζόμαστε να τα ρίξουμε στο απύθμενο πηγάδι της αγοράς για να πωληθούν προϊόντα που παράγονται αλλού, από άλλους … .

Αυτά τα εργοστάσια, αυτά τα εγχειρήματα, η ίδια η «πράσινη ενέργεια», ο,τιδήποτε φτιαχθεί και πρέπει να φτιαχθεί, μπορεί να ανήκει κατά ψιλή κυριότητα στο ελληνικό κράτος, όμως πρέπει να διοικείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες που δημοκρατικά εκλέγουν, συμβουλεύουν και και ελέγχουν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποκομίζουν από την εργασία τους τα κέρδη, τα προς το ζειν … . Σε αυτούς πρέπει να ανήκει η προσπάθεια και στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε την υπ’ αριθμ. 156 μονάδα του κυρίου Χ, της εταιρείας Ψ. Χρειαζόμαστε, μπορούμε και πρέπει να καλέσουμε ανά αναγκαίες ειδικότητες 100 ανθρώπους να εργαστούν και να απολαύσουν αυτοί και η κοινωνία το αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Μόνο έτσι απελευθερώνουμε ουσιαστικά τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους, μόνο έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε σε σοσιαλιστικό κοινωνικό μετασχηματισμό, σε πραγματικές συνθήκες δημοκρατίας και ανθρώπινης ελευθερίας για να καταλήξουμε στην κοινωνία των βιοτικών αναγκών, σε μια άλλη πορεία της ανθρωπότητας. Το σημείο είναι κρίσιμο και κομβικό, η δυνατότητα να αποκτήσει η κοινωνία παραγωγικές μονάδες είναι στην πραγματικότητα πιο εύκολη από ποτέ, όπως και πλατειά γνώση.



6. Η γνώση, το πλάτεμα της γνώσης ως κοινωνικός προορισμός και αναγκαιότητα.



Αυτό που είναι κρίσιμο και κομβικό για την κοινωνική πορεία και προσπάθεια είναι η ίδια η γνώση και η παραγωγή της, η συνεχής παραγωγή ελεύθερα προσβάσιμης γνώσης που να ανήκει στην κοινωνία.

Πέρα από το εκπαιδευτικό σύστημα και τη φιλοσοφία του, που είναι απαραίτητη και αδήριτη ανάγκη να αλλάξει (και αλλάζει χωρίς κόστη υποδομών), είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε γνώση. Χρηματικές δυνάμεις μπορεί να μην διαθέτουμε επαρκείς, αλλά στην οικονομία χωρίς χρήμα χρήσιμες και κύριες είναι οι πνευματικές δυνάμεις και το αντάλλαγμα για την παροχή τους δεν χρειάζεται να είναι άμεσα χρηματικό.

Εχω περιγράψει επαρκέστατα την διαδικασία συνεχούς παραγωγής κοινωνικά ελεύθερης γνώσης μέσα από τα Πανεπιστήμια. Το σχέδιο οφείλει να υλοποιηθεί για να αποκτήσουμε γνωσιακό βάθος, συλλογικότητα και ερευνητικό υπόβαθρο και επίπεδο. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι και απορώ με την μη υλοποίηση του.



7. Θεωρώ πραγματικά αυτοκαταστροφικό να προσπαθούμε να συντηρήσουμε και να αναπαράγουμε με αιματηρά μάλιστα κοινωνικά έξοδα την σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, την ζημιογόνα κοινωνικά και εκ των βάθρων της «αγορά», την εκμετάλλευση της εργασίας και της ανεργίας, το απαρτχάϊντ κατά της νεολαίας, αλλά και όσων μένουν άνεργοι μετά τα πενήντα.

Εχουμε αχρηστεύσει τυπικά και ουσιαστικά το μεγαλύτερο ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δυστυχώς συνεχίζουμε στα καθιερωμένα κλισέ και μοτίβα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Συντηρούμε τις καχεξίες, δίνοντας ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από την ζωή και την πατρίδα μας στις εξαρτήσεις και τις ολιγαρχίες.

Οι επόμενες γενιές, αν καταφέρουν να υπάρξουν, θα φτύσουν με σιχασιά την αθλιότητά μας. Κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να στερεί τους ανθρώπους από τις βιοτικές τους ανάγκες, κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να τις εκμεταλλεύεται.

500 επιδόματα ανεργίας Χ 5 χρόνια είναι 21.000.000 Ευρώ, με αυτά μπορείς να χτίσεις κάτι παραγωγικό και να δημιουργήσεις ένα παραγωγικό κοινωνικό ιστό που θα καλύψει αυτούς τους ανθρώπους και την κοινωνία για το υπόλοιπο του βίου τους και για πολλές δεκαετίες, χωρίς άλλο κοινωνικό ή χρηματικό κόστος. Φτάνει πια η ανεγκέφαλη καταστροφή, η ζούγκλα και η βαρβαρότητα, υπάρχουν λύσεις και οφείλουμε να τις εφαρμόσουμε, να παλέψουμε για το παρόν και το μέλλον μας.

Για μένα προσωπικά το θέμα κλείνει και αρχίζει ο ενεργός αγώνας, οι δεκάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Ελληνες που το κατανοούν σήμερα, σύντομα θα γίνουν εκατομμύρια.

Καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει, εάν δεν το πράξει, σύντομα θα το πράξουμε εμείς.










Χρήσιμα λίνκς για κάποια κείμενα (Ctrl + Κλικ)


1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


2. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


3.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑ


4. Η “ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


5. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ & Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


6. ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ


7. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΛΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ»


8. ΤΟ ΠΛΑΤΕΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ


9. ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ & ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


10. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


11. ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ



12. ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ

13. Γιατί γράφτηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του ΑΝΘΡΩΠΟΥ; τι είναι ; τι επιδιώκει;

14. ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ


[1] Η λεγόμενη «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων, είναι μία πολιτική επιλογή που θα καταστρέψει ό,τι υφίσταται στην Ελλάδα, στους τομείς αυτούς. Είναι μία ακόμα απάτη του μεγάλου διεθνούς και ημεδαπού κεφαλαίου για να φέρει το ντάμπινγκ στην εργασία, την εξαθλίωση και μεγαλύτερα υπερκέρδη στους λίγους και ισχυρούς.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 02, 2009 1:46 pm

Οι "σειρήνες" ήδη τραγουδάνε ότι πίσω απο τα αρπακτικά (τραπεζίτες, επιχειρηματίες και μεγαθύρια πολυεθνικές) υπάρχει ένας "καλός καπιταλισμός".
Προσπαθούν έτσι με κάθε τρόπο να ανακυκλώσουν ένα σύστημα που αργοπεθαίνει αλλά κανείς τους δέν θέλει να το παραδεχτεί.....

Ρύθμιση χωρίς κοινωνικό μετασχηματισμό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!!!
Είναι μιά ουτοπία και ένας άκρατος δονκιχωτισμός.
Δέν το λέω εγώ, το λέει ο μέγας διδάσκαλος που λέγεται ιστορία. Εχουν γίνει επανειλλημένες Κευνσιανές προσπάθειες για ρύθμιση του συστήματος και ΟΛΕΣ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ.

- Αν δέν καταργήσουμε την ελευθερία του κεφαλαίου και δέν εγγυηθούμε την δημοκρατική συμμετοχή ΟΛΩΝ στο οικονομικό γίγνεσθαι

- Αν δέν θέσουμε όρια στα υψηλά εισοδήματα για να χρησιμοποιήσουμε το πλεόνασμα για χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων

- Αν δέν επιβάλουμε την κοινωνική ιδιοκτησία των απαραίτητων για την ζωή αγαθών, προσανατολίζοντας την παραγωγή στα χρήσιμα για τον άνθρωπο αγαθά

- Αν δέν ελέγξουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που μόνο του μέλημα είναι η υπερσυγκέντρωση κεφαλαίου για την παραγωγή περισσότερου χρήματος

Τρύπα στο νερό θα κάνουμε και θα γελάσει μαζί μας και ο κάθε πικραμένος!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 02, 2009 5:51 pm

χρηματα υπαρχουν....ειπε ο Γιωργος!!!!!!
τα βρηκε!!!!!
λοιπον απολαυστε .......sun,sea and love!!!!!!
o Kευνς μπορει να περιμενει....
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 09, 2009 1:03 pm

Αχ βάχ και πάλι άχ βάχ!!!!!

Και ενώ ο Μιχάλης μας ξεκινάει αγώνα κατα των κουκουλοφόρων και μαζεύει με συνοπτικές διαδικασίες (αθρόες προσαγωγές το ονόμασαν....) κάθε πικραμένο που βρίσκεται στους δρόμους για να διαδηλώσει.......

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΟΣ ΟΙΚΟΣ ονόματι Φιτς ή Πρίτς (θα σας γελάσω γιατί δέν συγκράτησα το όνομα ένεκα απελθούσης εμμηνόπαυσης) υποβάθμισε την χώρα μας.

Βαρύς και ασήκωτος ο οδυρμός και ο αλλαλαγμός, αλί και τρισαλί, οιμέ και γιατί καλέ με υποβάθμισες......

Καλά όλα αυτά, και πιστεύω ότι οι βαρύγδουποι οικονομολόγοι θα βγούν ένθεν και ένθεν για να πεί ο καθείς το μακρύ του και το κοντό του. Ηδη το κάνουν έτσι και αλλοιώς και δώστου ο Παπακωνσταντίνου παρέα με τον αρχι-τραπεζίτη μας διαβεβαιώνουν ότι δέν συμβαίνει τίποτα, ο Αλμούνια χθές βραδυάτικα ξαναείπε ότι βιάστηκε ο οικος και δέν πτωχεύει η Ελλάς (ελλήνων χριστιανών), άλλος οικος βγήκε και είπε ότι δέν είναι έτσι τα πράγματα και είναι αλλοιώς, και πάει λέγοντας.

Πάντως εγώ απο τον καναπέ μου και τα φιλοσοφικά μου εγχειρίδια έχω μιά απορία και προκαλώ αυτούς που βρίσκονται στην βιοπάλη και όχι στους καναπέδες τους να μου εξηγήσουν ποιοί είναι αυτοί οι οικοι που μας αξιολογούν σάν χώρα και που στην ουσία μας πετάνε στην μούρη το εθνικό μας σύμβολο σάν νάταν κουρελόπανο.

Γιατί αυτό κάνουν άν δέν το καταλάβαμε : Μας κουρελιάζουν σάν εθνος και σάν χώρα σάν αναξιόπιστους, σάν τεμπέληδες, σάν άχρηστους, και ανίκανους να τους τα "ακουμπήσουμε" κανονικά, ενώ θάπρεπε!

Εκτός απο "οικος ανοχής" αυτοί οι Οικοι άλλη λειτουργία έχουν ?
Εχουν πώς δέν έχουν! Να σβήνουν εν μιά νυκτί απο το χάρτη της παγκοσμιότητας τα έθνη και να βάζουν την σημαία τους να μήν πώ πού.....
Ξέρω βέβαια θα μου πείτε ότι δέν γίνεται αλλοιώς αυτό είναι το σύστημα και έτσι θα πορευτούμε θα ξαναμαζέψουμε τα χρήματα απο τους μή έχοντες και μή κατέχοντες για να ανορθώσουμε τη χώρα, γιατί δέν γίνεται αλλοιώς.
Ομως πιστεύω ότι γίνεται και αλλοιώς απλώς δέν θέλουμε να δούμε το "αλλοιώς" και το αγνοούμε.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 09, 2009 1:32 pm



Πάντως το «κακό συναπάντημα» της πιστοληπτικής μας ικανότητας και της εν γένει οικονομικής μας κατάστασης, να μην το ξεχνάμε είναι «δια χειρός της νεοδεξιάς παρέας Καραμανλή».

Το αναφέρω έτσι απλά για να μην κατηγορηθούμε «οίκαδε» για «πτητικότητα» μνήμης.

Όσο για την αποστροφή και το ερώτημα:

«ποιοι είναι αυτοί οι οίκοι που μας αξιολογούν σαν χώρα και που στην ουσία μας πετάνε στην μούρη το εθνικό μας σύμβολο σαν νάταν κουρελόπανο…»

Θα απαντήσω:

Είναι αυτοί που τους έχουμε ανάγκη να μας δανείσουν για να πληρώνουμε παλιά τοκοχρεολύσια και να καλύπτουμε τις τρέχουσες ανάγκες μας σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Και τώρα τελευταία από τα ίδια δανεικά (μετά την λεηλασία και των άλλων υγειών ταμείων από τους αετονύχηδες των δομημένων) πληρώνουμε και τις συντάξεις και για άλλς κατηγορίες ασφαλισμένων.

Όσο για το «εθνικό μας σύμβουλο» τους έχουν προλάβει αυτούς, κάποιοι «ημεδαποί ιδεολόγοι» που εκφράζουν «την ψυχή της επαναστατημένης και αγωνιούσας συνείδησης» της σημερινής κοινωνίας μας.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 09, 2009 1:40 pm

Ε, αφού τους πρόλαβαν οι ημεδαποί ιδεολόγοι ΔΕΝ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΆΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΊ......

Εχει μεγάλη σημασία ποιός τόκανε πρώτος ή καλύτερα έχει μεγάλη σημασία ο πρώτος και όχι ο δεύτερος!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
makfor

makfor



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 09, 2009 1:51 pm

μας δουλευουν ρε παιδια , απλα θελουν να φανε και οτι εμεινε σε αυτη την χωρα , θα πουλησουν οτι εχει μεινε στην χωρα και μετα θα αρχισουν να πουλαν νησια , βουνα και ρεματα , ή ποιο απλα , πετρελαιο , χρυσο και διαμαντια ή ακομη ποιο απλα τον ορυκτο πλουτο της χωρας !!!

αυτος ηταν ο στοχος εξαρχης και αφορα ολες της χωρες , απο πισω ειναι μερικες δεκαδες ανθρωποι , η ΕΛΙΤ αυτου του κοσμου ... και τα τσιρακια τους , κατι πρωθυπουργοι και κατι υπουργοι ... και τα λαμογια κατι πολιτικαντηδες και κατι κουμπαροι ... μας δουλευουν !!!

τα ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΕΡΥΣΙ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ 2 ΦΟΡΕΣ τουλαχιστον χωρις να μετρησω την περιουσια της εκκλησιας !!! απλα, αλλα αυτοι ζητανε ΑΙΜΑ !!! βρυκολακες ειναι
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 09, 2009 1:58 pm

Οχι Μάκη μου δέν κατάλαβες καλά : Τήν χώρα την έχουν ξεπουλήσει ήδη! Μιά χώρα που δέν παράγει αλλά ζεί με δανεικά έχει ήδη ξεπουληθεί στους δανειστές της και δέν είναι λεύτερη.

Τώρα απλά θέλουν να ξεπουλήσουν την εργατική δύναμη των κατοίκων της.
Να δουλεύουν οι κάτοικοι για να τα ακουμπάνε στο κάθε οίκο Φίτς και Πρίτς.
Γιατί τα δανεικά είναι με τόκο και μάλιστα αφόρητο......
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
makfor

makfor



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 09, 2009 4:13 pm

δεν θα διαφωνησω πουπα γιατι απλα το κοιταμε απο διαφορετικη πλευρα , συμφωνω με αυτο που λες , ομως το θεμα παραμενει για μενα , Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ

αλλα κανεις δεν εχει την τολμη και το θαρος , το ενδιαφερον και το κουραγιο κτλπ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ !!!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 09, 2009 6:04 pm

Σωστός !!!!!! Ολόσωστος!!!!

Οχι μόνο δέν διαφωνώ (με την οπτική που εκθέτεις) αλλά και συμφωνώ απόλυτα.

Βεβαιότατα υπήρξε πλούτος που αντί να γίνει δημόσιος αποθηκεύτηκε σε ιδιώτες και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και ακόμη βεβαιότερα θα μπορούσε να διατεθεί για την πληρωμή των χρεών αλλά σφυρίζουν αδιάφορα.
Ενα μικρό (?) παράδειγμα μόνο να πάρει κανείς, δηλαδή τα κέρδη που εξακολουθούν να σωρεύουν εν μέσω κρίσης οι τράπεζες, και έχει μπροστά του να ξετυλίγεται του λόγου σου το αληθές.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
makfor

makfor



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΤετ Δεκ 09, 2009 8:13 pm

και ομως τους ακουμε οτι εχουν σκοπο να ΚΛΕΙΣΟΥΝ "ισως" δεκο και υπηρεσιες που "δεν" πανε καλα , να κανουμε "μειωση" μισθων και αλλες ππριες ....

δηλαδη ? ηδη η οικονομια παει κατα διαολου και θα θα μειωσεις τα χρηματα που εχει ο πολιτης ? θα αυξησεις κιαλλο την ανεργια ? ΚΑΙ ??? ΘΑ ΠΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ???? ο μονος που θα παει καλυτερα θα ειναι ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ , Ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ , Ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ που θα απολυει και θα παιρνει οποιον θελει με μισθους της πεινας !!!

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ , ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ 2 και 3 ΔΙΣ ΚΕΡΔΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ , ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΠΟΥ ΞΚΛΟΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ !!!

για ποιοα κριση μιλαμε δηλαδη ??? ο μονος που εχει κριση ειναι ο μεσος εργαζομενος που ειναι και ο ΜΟΝΟΣ που δεν εχει χρημα αλλα και ευθυνη για ολα αυτα ή εστω η ευθυνη του ειναι μονοψηφιο ποσοστο σε σχεση με τις ευθυνες ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ , ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΩΝ , ΤΟΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ , ΤΩΝ χιλιοδυο κοπροσκυλους που τρωνε τις σαρκες αυτης της χωρας


εγω ενα θα τους πω , ΘΑ ΦΑΤΕ ΞΥΛΟ ,,, πολυ ΞΥΛΟ και δεν θα φταιμε ΕΜΕΙΣ !!! να ειμαστε ξεκαθαροι
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
STELLA

STELLA



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 10:50 am

Σαν σήμερα το 1893 ο Τρικούπης δήλωσε το γνωστό "δυστυχως επτωχευσαμεν".
Σήμερα βεβαια δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες δηλώσεις.
Ομως οι διαρροες για την προσωρινή κατάργηση του 14ου μισθου(δώρου πασχα και επιδομα αδειας) δίνουν σαφες μηνυμα.
Δεν μου άρεσε καθόλου η χθεσινή δηλωση του πρωθυπουργού για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αν δεν πάρουμε σκληρά μέτρα σήμερα.
Η σύγκλιση των αρχηγών των κομμάτων υπο τον Παπούλια λίγο πριν την σύνοδο στις Βρυξελλες δίνει το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης.
Για να δούμε θα αντέξουμε στις πιέσεις των κερδοσκοπικών οικονομικών οικων που μυρίστηκαν αιμα.............
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 11:18 am

Συντρόφια μου καλά, "λείπω" για λόγους που δεν αφορούν το φόρουμ, αλλά τρέξιμο.

Ωραία η συζήτησή μας και γόνιμη.
Εγώ προσωπικά βλέπω την "καπιταλ-απάτη" να κυριαρχεί.
Ακουγα ένα καθηγητή οικονομολόγο να λέει όλα τα κουφά του κόσμου. Οτι οι "καλοί οίκοι" καλώς αξιολογούν, ότι καλά κάνει η Ε.Ε., ότι το κέρδος είναι καλό κλπ... . Δεν αντιλαμβάνονται ούτε καν βασικές έννοιες, δεν αντιλαμβάνονται ότι όσα λένε δεν απευθύνονται σε ανθρώπους και στις ανάγκες τους.

Το σύστημα όλο είναι μια καταπιεστική απάτη και όποιος παίζει με τους όρους του είναι χαμένος a priori.
Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση σήμερα είναι να μειώσουμε τις χρηματικές ανάγκες, την χρήση του χρήματος γιατί αυτό ελέγχεται από αλλού: είναι ακριβό και είναι το πρόβλημα ... .
Πως μπορεί να βγούμε από την κρίση π.χ. ;
Αν και έχω γράψει πολλά ... θα τα προσαρμόσω στις ανάγκες της κυβερνητικής λογικής.
Δεν έχω π.χ. πρόβλημα να μειωθούν οι μισθοί, όλοι οι μισθοί !!!
Αρκεί ταυτόχρονα να μειωθούν τουλάχιστον σε ίσο ποσοστό οι τιμές των αγαθών που χρειάζεται ο άνθρωπος (βλέπε "βιοτικές ανάγκες').
Πρέπει όπως παράλληλα να δημιουργήσουμε και υπεραξία των προϊόντων που παράγουμε και αυτό χωρίς χρηματικό κόστος (καπιταλιστική η λογική, αλλά και βιοτική). Εχω περιγράψει στο κείμενο για το "αγροτικό ζήτημα" ένα τρόπο, τον οποίο έχω έκτοτε επεξεργαστεί περαιτέρω.
Επίσης η παραγωγή γνώσης από τα πανεπιστήμια, αντικαθιστά τεράστια ποσά σε δήθεν μελέτες ... .
Αυτά εν τάχει, γιατί πρέπει να φύγω ...
Εύχομαι να τα ξαναπούμε σύντομα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
makfor

makfor



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 11:51 am

να καταργησουν εντελως τους μισθους , ας μας φορεσουν και σιδερενιες μπαλες και ας παρει ο καθε κοματαρχης , βουλευτης και πολιτικαντης ενα μαστιγιο για να μας ελεγχουν ... ισως ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΤΙΜΙΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ

γιατι απο μλκια καλα παει και αυτη η κυβερνηση ...

ρε ΠΑΛΙΟ...... (βαλτε οτι θετε) εαν κοψεις ενα μισθο πως θα πληρωσει το δανειο για το στεγαστικο ? πως θα πληρωσει τους τοκους απο τις καρτες ? πως θα πληρωσει φροντηστηρια και πανεπιστημια ? πως θα παρει φαρμακα ???? και εν τελει εαν θετε ο οικογενειακος προγραμαμτισμος χρονια τωρα μετραει 14 μισθους ... ειτε το θετε ειτε οχι η αλλαγη του αποτελει μειωση κατα 8% για δοκιμαστε στα δικα σας οικονομικα (πχ κλκρατος) να κανετε κατι τετοιο!!! ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ... το ξερω ... αλλα προσεξτε μη τυχον και βρεθητε σε αναγκη

μαρια ... ππριες του γιωργακη ειναι αυτα ... για να μη μιλησουμε ... αλλα δεν το βλεπω

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ !!! ειπε θα τρεχει αιμα , αλλα για την ωρα μονο το δικο μας βλεπω να τρεχει


με μια λεξη

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 12:25 pm

Θεωρώ άκρως επικίνδυνη (και καθόλου σοσιαλιστική συνάμα) την δήλωση του πρωθυπουργού μας ότι απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα λόγω της οικονομικής μας κατάστασης.

Αλί και τρισαλί όλων των ανθρώπων όπου γής άν κινδυνεύουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ώς έθνη και κράτη επειδή αντιμετωπίζουν δύσκολες οικονομικές συγκυρίες!

Να υποθέσω ότι κάτω απο αυτήν τη λογική κινδυνεύουν και οι ΗΠΑ, Βρεττανία, Γαλλία και πάει λέγοντας ????????
Ο επόμενος στόχος της υποβάθμισης για τους διεθνείς νταβατζήδες του χρήματος (άν διαβάσατε) είναι οι πιό πάνω χώρες που αναφέρω.
Ατυχέστατη η ατάκα του ΓΑΠ και πολύ επικίνδυνη, κατα την γνώμη μου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 12:53 pm

Πούπα καλημέρα

Με σένα είναι το δίκιο για τη συγκεκριμένη σοβαρότατη θέση, αλλά μεταξύ εκείνου του:

«Λεφτά υπάρχουν» και του:

«Απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα λόγω της οικονομικής μας κατάστασης» προτιμώ το δεύτερο…έστω και καθυστερημένα.

Δεν παίζουμε με τα οικονομικά θέματα, γιατί αυτά μιλάνε την σκληρή και άτεγκτη γλώσσα των αριθμών…

Να και μια δήλωση του Μίμη Ανδρουλάκη που είναι πέρα για πέρα αληθινή και σταράτη:

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 12:57 pm

Δεν δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο από δικό μου κακό χειρισμό η δήλωση του Μίμη
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 1:04 pm

Απόσπασμα από το σταράτο σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη:
“Τι να κάνουμε;” είναι το ερώτημα - πεμπτουσία της πολιτικής. Πρώτη προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε το κεφάλι έξω από το νερό, φωνάζω εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει αντανακλαστικά κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης. Άμεση “απαγόρευση” των ιερών λέξεων “διάλογος”, “διαβούλευση”, “διαδικασίες”, “δια”, “δια” και αντικατάστασή τους από τις λέξεις: “απόφαση, απόφαση, απόφαση!” και “δράση, δράση, δράση!”. Τι να τον κάνεις ένα διάλογο αν πτωχεύσεις πριν τη λήξη του; Χρόνος δεν υπάρχει. Ή τώρα ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση με τη στήριξη ενός πλατιού φάσματος κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων δημιουργεί εθνική αίσθηση του επείγοντος, προκαλεί συναγερμό των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και εξαγγέλλει μέτρα που δημιουργούν εμπιστοσύνη στην κοινωνία, την οικονομία, την Ευρώπη και τις αγορές ή αύριο οι λύσεις θα επιβληθούν από τις αγορές με άδικο και πιο επώδυνο τρόπο σε συνθήκες ταπεινωτικές για τους Έλληνες. Ή τώρα από την ελληνική κυβέρνηση ή αύριο από τον διεθνή επόπτη διαχειριστή της ημιπτώχευσής μας! Η Νέα Δημοκρατία που η κυβέρνησή της επέδειξε εγκληματική αδράνεια πρέπει χωρίς φιοριτούρες να συμπαρασταθεί.

Αύριο θα είναι αργά. Οι δυνάμεις της χαζοχαρούμενης αμεριμνησίας θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην άτυπη ή και τυπική χρεοκοπία. Κυβέρνηση Έκτακτης Εθνικής Ανάγκης σημαίνει πάνω απ' όλα επείγουσα δράση να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για το καλύτερο. Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης δεν σημαίνει να ενώσουμε τα αποφάγια του πολιτικού συστήματος σε μια “οικουμενική” της αδράνειας και της αποτυχίας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
Επισκέπτης




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 1:14 pm

Καλημέρα και σε σένα Δωδωναίε,

Δέν μπορώ, δέν δύναμαι να έχω προτιμήσεις σε τόσο σοβαρά θέματα......

Το εθνικό κυριαρχικό μου δικαίωμα (ως Κράτος) δέν κινδυνεύει και δέν μπορεί να κινδυνεύει όσο φτωχιά και νάμαι!!!!

Τα λεφτά υπάρχουν εκεί που ξέρει αυτός, καλύτερα απο τον φτωχό λαό, ότι υπάρχουν. Το θέμα είναι πόσο θα θελήσει να τους βάλει χέρι για να τάβρει κιόλας!

Παρεπιπτόντως να δώσω και συγχαρητήρια στούς βουλευτές Βαρυλάκη και τον Απ. Κακλαμάνη, που ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΜΕΝΟΥΝ στο ξεκαθάρισμα ΟΛΩΝ των σκανδάλων!!!!!

Γιατί δέν μπορείς να ζητάς απο τον ελληνικό λαό συναίνεση στα όποια σκληρά μέτρα θα πάρεις ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!!!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
makfor

makfor



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 3:34 pm

κανεις δεν λεει οτι το οικονομικο δεν ειναι προβλημα ,

αυτο που ολοι λενε , ειναι οτι δεν ειναι διεξοδος να τα πληρωσει ο μεσος πολιτης

η βουλη , θα πιασω αυτο εαν θετε, μας κοστιζει απο 200 - 400 εκατομυρια με προχειρους υπολογισμους , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΚΕΙ ΜΕΙΩΣΗ 50% για να τον πουν ολοι ΜΠΡΑΒΟ ? μαζι με αυτους και ολους τους ανω των 3000 ή εαν θετε 5000 ευρω μισθους , ειτε ειναι δικαστης ειτε ειναι κλητηρας ειτε ειναι ο γκουζγκουνης ... ΓΙΑΤΙ ??? δεν ειναι ενας τροπος που δηλωνει : ΝΑ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΓΜ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ ??? δεν το κανει ομως , μενει να δουμε ενα θα το κανει μετα

το ιδιο για τραπεζες και βιομηχανιες , για πλουσιους που ξεπερναν το μεσο ορο του "πλουσιου" που δεν ξερω και δεν θελω να περιγραψω , παντως ενας δημοσιος υπαλληλος που παιρνει 2000 και εχει ανεργη γυναικα και 2 παιδια ΜΟΝΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και εαν δεν εχει ουτε σπιτι ... τη γμσε , βαλτου ομως ενα ΠΟΘΕΝ και εαν εχει 5 σπιτια και 3 πορσε κοψτου το μισθο ... αλλα ετσι τραβαμε μαχαιρι και οποιον παρει ο χαρος δεν παει !!! ειναι απλα καρογκιζιλικια ...

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΩΔ και το ξερω οτι το ξερεις και το ξερω οτι το αντιλαμβανεσαι ... το θεμα ομως ειναι οτι η κυρβερνηση ειτε την θες σοσιαλιστικη ειτε παπανδρεικη ή οτι αλλο , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ , εδω συναντηθηκαν με την εκκλησια και εαν διαβασες τις εφημεριδες ο αρχιτετοιος αντι να ΔΩΣΕΙ ΖΗΤΑΕΙ ΚΙΑΛΛΑ !!! και ρωταω εγω γιατι δεν βγαινει την ιδια στιγμη και να πει

ΕΛΑ ΕΔΩ ΕΚΚΛΗΣΙΑ , απο εδω και περα δινεις φορο για τα ΠΑΝΤΑ και μαλιστα λογο μεγεθους εισαι στο 45% , οι 6 000 εταιρειες (νομικα προσωπα δε ξερω πως τα λενε ) που εχεις θα πρεπει να μαζευτουν σε 2-3 αντε 10 βαρια βαρια και να γινετε ελεγχος , ελα εδω και κανε απογραφη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και δηλωσε οτι εχεις , οτι δεν δηλωσεις ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ !!! και τελος ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ !!!ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΔΙΝΕΙΣ ΦΠΑ και επειδη αυτα που παιρνεις ειναι ολα μλκιες και αχρηστα θα δινει 30% ΦΠΑ !!!!

μπορουσε να το κανει αυτο ?
θα τον χειροκροτουσαν μεχρι και οι πετρες ??? θα ηταν πρωθυπουργος για 100 χρονια ???

απλα για μενα ειναι ΔΕΙΛΟΣ γιατι το αλλο που σκεφτομαι ειναι οτι ειναι μελος της λεσχης και απλα ακολουθει ΕΝΤΟΛΕΣ και δεν μου αρεσει καθολου , ουτε να το σκεφτομαι

αυτα τα ολιγα απο εναν οργισμενο , που παρα του οτι δεν εχω κανενα προβλημα (σοβαρο τουλαιχιστον) με τον τροπο ζωης και την ακριβεια και την κριση κτλπ , ποναω για ολους τους γυρω μου που εχουν και που δεν μπορω να τους βοηθησω !!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
makfor

makfor



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ EmptyΠεμ Δεκ 10, 2009 4:08 pm

και ετσι για πλακα , γιατι μιλαμε για οικονομια , και για ελιτ και για λεσχες ...

http://www.reuters.com/news/video?videoId=84561

πολυ απλα αυτοκινητο με νερο (ναι ξερω παλι το "νεο")

οριστε κυρ-γιωργη , φωναξε τους στο ελλαντα , ή μηπως δεν σε αφηνει ο ροκφελερ?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
» ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
» Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-
Μετάβαση σε: