ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τόπος διαλόγου για τις αγωνίες και την έκφραση της κοινωνίας
 
ΦόρουμΦόρουμ  Πόρταλ*Πόρταλ*  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Παρόμοια θέματα
1-1-4 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
ΜΕΤΡΗΤΗΣ HITS

Study English
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

WOWZIO

 

 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
DimKaramitsas

DimKaramitsas



ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ   ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ EmptyΣαβ Απρ 17, 2010 9:12 am

Νοεμβρίου 17, 2008


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ



Αναδημοσίευση
Κατηγορίες: Uncategorized — dimkaramitsas @ 9:34 μμ
Tags: ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



ΟΙ ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ & Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ



Το ΙΝ.ΚΑ. (ν. ΙΝ.ΚΑ.) έχει από πολύ καιρό εκθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του για την αγορά και την οικονομία. Δυστυχώς όλες οι θέσεις και οι προβλέψεις του επαληθεύτηκαν. Το μέλλον δεν είναι ευοίωνο και στην πραγματικότητα δεν μας αφορά σχεδόν καθόλου η πορεία μεγάλων και ισχυρών ατομικοτήτων, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Τούτο που μας αφορά είναι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και η δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση και κατοχή στα βασικά βιοτικά αγαθά του σημερινού τρόπου ζωής. Δεν θα ασχοληθούμε συνεπώς κατά προτεραιότητα με αυτούς που έχουν, αλλά με τους εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν και αυτούς που κινδυνεύουν στο μέλλον να μην έχουν. Αυτοί αποτελούν και την κοινωνική πλειοψηφία.

Δυστυχώς οι προβλέψεις μας για το μέλλον δεν είναι ευοίωνες και θετικές.

Ανθρωποι στερημένοι από τα βασικά βιοτικά αγαθά είναι ευάλωτοι από κάθε άποψη και σε κάθε κίνδυνο.

Μέλημά μας είναι να αγωνιστούμε για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών για όλους τους ανθρώπους, αυτό είναι για μας το νόημα της κοινωνίας, το νόημα της δίκαιης κοινωνίας.

Ετσι, κύριο μέλημα και διάστασης της πολιτικής του ΙΝ.ΚΑ. είναι να αποτρέψουμε το φάσμα της πείνας και μετέπειτα της έλλειψης ένδυσης, κατοικίας, της έλλειψης κάθε βιοτικής κοινωνικής αξιοπρέπειας, που φαίνεται να διαμορφώνεται ως νεφέλωμα στον σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Εάν η ελληνική οικονομία είχε πραγματική παραγωγική βάση που στηρίζει την κάλυψη των βιοτικών αυτών αναγκών θα ανησυχούσαμε λιγότερο. Εάν η κυβερνητική πολιτική και οι κυρίαρχες πολιτικά απόψεις είχαν αντιληφθεί και επικεντρώσει σε αυτά τα ζητήματα ουσίας της κοινωνικής συμβίωσης, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη και ο ρόλος μας απλά επικουρικός.

Όμως, καθώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ζοφερή, χειρότερη από πολλές άλλες καθώς δεν έχει πραγματική παραγωγική βάση και διάσταση, ο ρόλος μας καθίσταται αυτόματα κεντρικός και αποφασιστικής σημασίας.

Είναι σαφές πως πρέπει άμεσα να ενισχύσουμε την πραγματική παραγωγική οικονομία για να καλύψουμε με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια τις ανάγκες των ανθρώπων σε βιοτικά αγαθά. Αυτό είναι το στοίχημα του αμέσου μέλλοντος της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Πρέπει άμεσα να υπάρξει προστασία και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας σε αγαθά άμεσης ανάγκης κατανάλωσης και ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει προστασία των Ελλήνων καταναλωτών τους.



Είναι η μόνη λύση για άμεση διέξοδο από την κρίση, οικονομική και κοινωνική, ίσως και τελικά ανθρωπιστική, που έρχεται.

Η τιθάσευση της απληστίας του ενδιάμεσου μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης κρίκου, του κρίκου του διαμεσολαβητικού εμπορίου είναι άμεσα αναγκαίος και άμεσα ρυθμιστέος με νόμο.

Στις προτάσεις που ακολουθούν (και θα ακολουθήσουν και άλλες) υπάρχει ο βασικός κοινωνικός σχεδιασμός που θα ωθήσει την πραγματική παραγωγική οικονομία σε θέση ικανή να αντιμετωπίσει και να καλύψει τις βιοτικές ανάγκες. Είναι σκόπιμο η υλοποίηση των προτάσεων να γίνει με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική βάση και συμμετοχή.

Μην ξεχνάμε ότι τα αγαθά μπορούν να γίνουν πιο πολλά και πιο μαζικά προσβάσιμα όταν οι τιμές τους καταστούν προσβάσιμες.



Αυτά είναι όσα πρωτίστως προτείνουμε:



Α. Νομοθετικός καθορισμός της αισχροκέρδειας, σε ποσοστό επιτρεπόμενου καθαρού κέρδους για κάθε τύπο δικαιοπραξίας.

Πρέπει για λόγους κοινωνικής προστασίας να καθοριστεί με νόμο το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους σε κάθε δικαιοπραξία, πέραν του οποίου η δικαιοπραξία είναι άκυρη και ο προτείνων αυτή διώκεται ποινικά, αστικά και διοικητικά.

Δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση καμίας «ελευθερίας» κανενός, εις βάρος των άλλων, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της ατομικής υπόστασης του ανθρώπου.



Β. Ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή πώλησης για τον κάθε παραγωγό και προϊόν, που να καλύπτει αντικειμενικά τις δαπάνες και τον μόχθο του και να του αφήνει εύλογο κέρδος.

Ορισμός της ανώτατης τελικής τιμής του παραγόμενου προϊόντος με βάση την ελάχιστη τιμή πώλησης επί ένα συντελεστή. Οι τιμές πέραν των ανωτέρω χαρακτηρίζονται αισχροκερδείς και επισύρουν τις ανωτέρω κυρώσεις.

Παράλληλα, νομοθετική παρέμβαση για την μείωση του κόστους παραγωγής των αγαθών, ώστε η παραγωγή τους να γίνει φθηνότερη και τα αγαθά περαιτέρω προσβάσιμα.

Ετσι θα ενισχυθεί, όχι μόνο η δυνατότητα πρόσβασης όλων μας στα αγαθά, αλλά και η πραγματική παραγωγική οικονομία.



Γ. Τράπεζες – δανεισμός

Νομοθετική καθιέρωση της έννοιας της τραπεζικής αισχροκέρδειας και άμεση υιοθέτηση της σειράς μέτρων που έχουμε προτείνει.



Δ. Μισθώματα

Κανένα μίσθωμα δεν μπορεί να είναι ετησίως ανώτερο από ποσοστό της αντικειμενικής αξίας του μισθίου. Το ποσοστό αυτό ορίζει ο νόμος. Μίσθωμα μεγαλύτερο του ανωτέρω χαρακτηρίζεται αισχροκερδές.



Ε. ΔΕΚΟ /παροχές κοινής ωφέλειας

Καμία αύξηση δεν επιτρέπεται να είναι ανώτερη από τον επίσημο δείκτη τιμών καταναλωτή ή το ποσοστό αύξησης της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. εάν αυτό είναι μικρότερο του Δ.Τ.Κ. .



ΣΤ. Φ.Π.Α.

Δραστική μείωση του Φ.Π.Α. στα αγαθά που καλύπτουν τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων.



Αυτά είναι πρώτα μέτρα που κατά την θέση μας θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν για την προστασία των Ελλήνων και την απαρχή συγκρότησης μιας πραγματικής παραγωγικής οικονομίας.





(δημοσιεύτηκε ως δελτίο τύπου του ν. ΙΝΚΑ)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ & Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
» ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ
» Οικονομική υποδούλωση, γράφει η σημαία της εμπλοκής του ΔΝΤ.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ-
Μετάβαση σε: